МОЗ затвердило список професій, які підлягають обов'язковій вакцинації від COVID-19
МОЗ затвердило список професій, які підлягають обов'язковій вакцинації від COVID-19

МОЗ затвердило список професій, які підлягають обов'язковій вакцинації від COVID-19

Міністерство охорони здоров'я офіційно видало указ № 2153 про те, які професії підлягають обов'язковій вакцинації від коронавірусної інфекції. Документ набуде чинності через місяць після публікації.

Про це повідомляється на офіційному сайті МОЗ.

Кого змусять вакцинуватися?

Згідно з повідомленням Міністерства, ті співробітники, які більшу частину робочого дня контактують з багатьма людьми, обов'язково повинні убезпечити себе та інших від можливого негативного впливу COVID-19. Значить, для них передбачені більш жорсткі протиепідемічні вимоги.

МОЗ затвердило список професій, які повинні обов'язково вакцинуватися

Вакцинацію повинні здійснити представники:

  • центральних і територіальних органів виконавчої влади;
  • обласних адміністрацій та їх структурних підрозділів;
  • закладів освіти, незалежно від типу та форми власності.

Якщо людина за примхою відмовляється робити щеплення, керівництво має право відсторонити від посади до моменту вакцинації, при цьому не зберігаючи заробітну плату.

Коли указ набуде чинності?

Як і з усіма державними указами, цей почне діяти не раніше, ніж через місяць після його публікації. Тобто, на початку листопада всі вищевказані установи почнуть перевірки співробітників з питання вакцинації. Зробити щеплення всі охочі можуть в будь-якому пункті або центрі вакцинації в індивідуальному порядку.

Віктора Ляшка розповів, кого ще надалі змусять обов'язково вакцинуватися

За словами Віктора Ляшка, цей указ - лише перший етап у процедурі визначення професій. "Наступним етапом до цього переліку будуть включені працівники всіх державних установ, організацій і підприємств, соціальні працівники та працівники поштових послуг", - уточнив глава МОЗ.

Зауважимо, що ті люди, які мають абсолютні протипоказання до вакцинації, не будуть притягнуті до відповідальності за відсутність щеплень.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що скандинавські країни обмежили вакцинацію препаратом Moderna через небезпечний побічний ефект.

Також ми писали, що українців хочуть обкласти податком на старі авто.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом