У кількох регіонах України надзвичайна ситуація: немає газу для лікарень та шкіл
У кількох регіонах України надзвичайна ситуація: немає газу для лікарень та шкіл

У кількох регіонах України надзвичайна ситуація: немає газу для лікарень та шкіл

В Івано-Франківську та двох областях ситуація близька до надзвичайної – немає газу для лікарень та шкіл. Зазначається, що наприкінці вересня Кабмін, НАК "Нафтогаз України", Офіс Президента підписали Меморандум, згідно з яким до кінця опалювального сезону тарифи не будуть зростати. Про це повідомляє "Укрінформ".

"На Закарпатті на позаплановому засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ та НС прийняли рішення вважати ситуацію, що склалася в області у зв’язку з відсутністю постачання природного газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021-2022 років, надзвичайною. Її класифікували як надзвичайну ситуацію техногенного характеру державного рівня", – йдеться у повідомленні.

У ЗМІ зазначають, що постачальники, які до зростання цін виграли торги і уклали договори на постачання палива, відмовляються це робити, адже ціна є значно нижчою за ринкову.

"Орієнтовна потреба природного газу для бюджетних установ на період опалювального сезону складає близько 25 млн м³. Натомість ціна та відсутність постачальника природного газу ставить під загрозу вчасність початку опалювального сезону та безперебійну роботу закладів у осінньо-зимовий період", – наголосив голова ОДА Анатолій Полосков.

У Закарпатській ОДА розповіли, що меморандум не передбачає стабільної ціни для бюджетних установ та організацій як окремих юридичних осіб, які використовують природний газ для опалення та гарячого водозабезпечення. А оскільки майже всі заклади області мають автономні котельні, вони закуповують паливо безпосередньо у постачальників за індивідуальними договорами згідно з процедурою, передбаченою законом "Про публічні закупівлі", – зазначив Полосков.

В Івано-Франківську також оголосили надзвичайну ситуацію, через відсутність газу. 

"Щойно мали позачергове засідання комісії з ТЕБ і НС. Маємо надзвичайну ситуацію в нашій громаді - відсутність постачання газу в бюджетні установи! А це є заклади охорони здоров’я, школи, садочки, соціальні заклади", – зазначив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

За повідомленням Хмельницької ОДА, обласна комісія з ТЕБ та НС визнала на Хмельниччині надзвичайною ситуацією відсутність газу для бюджетних установ.

"Ситуація у нас на Хмельниччині, як і в усій країні досить критична, адже майже у всіх бюджетних установах розірвані договори, що були укладені на початку року на постачання газу у зв’язку з суттєвим зростанням його вартості", – наголосив голова ОДА Сергій Гамалій.

Він підсумував, що наразі треба провести перемовини з компанією НАК "Нафтогаз України", аби отримувати газ по 13,6 грн без ПДВ для бюджетних установ.

Як повідомляв 5.UA, Кабінет Міністрів, НАК "Нафтогаз України" та Асоціація міст України підписали Меморандум про взаєморозуміння. Зазначається, що передбачена фінансова підтримка місцевих громад із боку держави. 

 

Теги по теме
тарифы Ивано-Франковск Ужгород
Источник материала
Поделиться сюжетом