На Хортиці, оновленій за програмою Зеленського, стартувало щоденне лазерне шоу
На Хортиці, оновленій за програмою Зеленського, стартувало щоденне лазерне шоу

На Хортиці, оновленій за програмою Зеленського, стартувало щоденне лазерне шоу

Велика реставрація

Острів Хортиця, що відновлюється в межах програм Президента Володимира Зеленського "Велика реставрація" і "Велике будівництво", поповнився ще одним туристичним магнітом. З 14 жовтня тут розпочалися щоденні демонстрації унікального лазерного шоу, управляти яким зможе будь-який відвідувач острова. Як стверджують розробники, аналогів подібного шоу в світі не існує.

Велика реставрація

Кожне шоу триває 10 хвилин і транслюється тричі щовечора. За десять хвилин глядачам розповідається про українську ідентичність за допомогою національних символів та історичних образів. Площею для проєкції можуть слугувати небо, дніпровські пороги або Пагорб Єдності.

Велика реставрація

Для створення шоу в Дніпрі спеціально було виготовлено найпотужніший в Україні лазер, що дозволяє відтворювати якісне динамічне зображення навіть на небі. Всього в шоу задіяно дев'ять лазерів.

Унікальною особливістю шоу є можливість безкоштовно спроєктувати короткий фрагмент на одну з поверхонь. Для цього будь-якому охочому досить за допомогою смартфона сканувати QR-код і встановити спеціальний додаток.

Велика реставрація

Ініціатором розробки і реалізації шоу в рамках програми "Велике будівництво" виступила Група Метінвест.

Крім лазерного шоу, 14 жовтня на Хортиці було відкрито ще один арт-об'єкт - інсталяцію "Коло Єдності" діаметром 7 метрів.

Крім цього, як повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко, в 2021 році в ході "Великого будівництва" на Хортиці вже "був врятований Музей історії козацтва, який багато років стояв аварійним, облаштований Пагорб Єдності, оглядовий майданчик, "Козацьке Коло", пішохідні доріжки".

Відновлення об'єктів Хортиці в рамках програми "Велика реставрація" буде продовжено.

"У подальших планах - розвиток всієї інфраструктури зі збереженням унікального природного середовища, створення Музею судноплавства", - поділився планами Тимошенко.

Нагадаємо, протягом трьох років за програмою "Велика реставрація", яка входить до програми Володимира Зеленського "Велике будівництво", в Україні планується відновити 150 об'єктів культурної та історичної спадщини.

Автор: Григорій Бондар

Источник материала
Поделиться сюжетом