Перехід на зимовий час: чому це небезпечно і як захистити організм
Перехід на зимовий час: чому це небезпечно і як захистити організм

Перехід на зимовий час: чому це небезпечно і як захистити організм

Щороку в останню неділю жовтня українці переводять свої годинники на годину назад і переходять на зимовий час. Здається, що одна година – це незначна зміна. Проте лікарі попереджають, що перехід з літнього на зимовий час загрожує порушенням сну, настрою і розвитком хвороб.

Про це повідомляє ТСН.

Лікарка Кристина Шевченко розповіла, які негативні наслідки для організму несе перехід на зимовий час, а також, як підготуватися до переведення годинника.

Вплив на організм

Коли говорять про переведення годинників, згадують економію електроенергії, проте забувають про негативний вплив на організм.

Перехід з літнього часу на зимовий може викликати неприємні симптоми: депресію, втомленість і відсутність енергії, дратівливість, погіршення концентрації, порушення апетиту, роботи біологічного годинника, поганий настрій.

Відчуття під час переходу з літнього часу на зимовий пацієнти порівнюють зі зміною часових поясів. Щоб адаптуватися до зимового часу, людині необхідно близько тижня.

Розвиток депресії

За даними вчених з Орхуського університету (Данія), переведення годинників сприяє розвитку депресії. Вони вивчали 185 000 осіб, у яких в 1995-2012 роках діагностували депресивний стан. У 11% випадках його пов’язали з переходом на зимовий час.

Також такому стану сприяють погіршення погоди і зменшення сонячного світла.

Перехід на зимовий час сприяє депресії

Біологічні ритми

Зміна навіть на одну годину сильно впливає на організм і біологічний годинник. Адже змінюється час прийому їжі і засинання.

Такі різкі зміни впливають на центральну нервову систему, яка відповідає зокрема і за психічний стан. Також зміни циркадного ритму впливають на вироблення гормону стресу кортизолу і гормону сну мелатоніну. Через це перехід на зимовий час може викликати безсоння і стрес.

Залежно від способу життя перехід на інший час загрожує своїми порушеннями. Так люди, які працюють у нічну зміну, змушені проводити на роботі більше часу – вони будуть більше втомлюватися і відчувати стрес, поки організм не звикне до нового ритму.

Перехід на зимовий час заважає засинати

Засинання

Через перехід на новий час у людей виникають проблеми із засинанням і пробудженням, хоча ви і можете поспати подовше. Адже на рівні циркадного ритму змінюється відчуття часу. Через це вдень на вас чекають неприємні втома і апатія.

Ризик серцевого нападу

У людей з серцево-судинними проблемами під час переходу на зимовий час підвищується ризик серцевого нападу.

Такого висновку дійшли британські вчені. Вони пояснюють, що переведення годинника на одну годину пов’язане з порушенням біоритмів і недосипом. Також літнім людям значно важче пристосуватися до нового часу.

Так само погано переведення годинників впливає і на дітей. Після переходу на новий час у малюків спостерігають метушливість і примхливість більше, ніж зазвичай.

Як підготувати організм до переходу?

По-перше, відмовтеся від вживання енергетиків та напоїв з кофеїном, поки не нормалізується робота вашого біологічного годинника. Адже вони посилюють відчуття втоми.

Важливі справи і рішення краще відкласти на потім, коли організм адаптується до зміни часу.

Щоб краще засинати, увечері можна прийняти теплу ванну, випити склянку гарячого молока або послухати спокійну музику.

У перші дні після переведення годинників намагайтеся лягати спати за біологічним годинником.

Нагадаємо, що лікарі розповіли, для кого штам "Дельта" найнебезпечніший.

Читайте також, що доктор Комаровський розповів, як попередити інсульт.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом