У Зеленського заговорили про дострокові вибори президента
У Зеленського заговорили про дострокові вибори президента

У Зеленського заговорили про дострокові вибори президента

Яка ймовірність того, що вибори президента України перенесуть на 2023 рік? І навіщо таке робити правлячій партії "Слуга народу"? Розберемося у вигоді для Зеленського в достроковому голосуванні.

Подробиці пише РБК-Україна.  

Варіанти розвитку подій для "Слуги народу"

Традиційно склад Верховної Ради обирається через кожні п'ять років, і самі вибори призначаються на останню неділю жовтня. Президента обирають вже після остаточної комплектації парламенту. Але правляча партія "Слуга народу" може розглядати варіант перенесення для утримання міцніших позиції у складі ВР.

Вибори до парламенту можуть як посилити позиції Зеленського, так і послабити

Припустимо, є три варіанти розвитку подій. Перший - кандидат на передвиборчій кампанії має підтримку в Раді і підконтрольний собі Кабінет Міністрів. Таке можливо, коли президент обирається після виборів до парламенту. Інший сценарій - кандидату доводиться шукати компроміси з ВР і формувати уряд з тими людьми і фракціями, які там присутні.

Вигода для Зеленського

Але є і третій варіант - команда "Слуги народу" може опинитися в меншості на виборах до ВР або зовсім залишиться за бортом коаліції. У такому випадку найбільш вигідне рішення для чинного президента, яке допоможе зберегти свої позиції, - провести дострокові вибори президента. Звичайно, Зеленський може не перемогти, зате при формуванні парламенту буде зрозуміло, яка перевага сил потрібна у складі Верховної Ради.

Зеленському вигідно викликати дострокові президентські вибори

Незважаючи на ці припущення, в партії кажуть, що немає ніяких причин змінювати порядок виборів і призначати голосування на пост керівника країни раніше. Та й сам Зеленський поки не впевнений, чи буде знову подавати свою кандидатуру. Але зауважимо, що згідно з Виборчим кодексом, президент, чий термін скінчився достроково, не має право йти на наступні вибори. Проте, ці правила можна змінити.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що Володимир Зеленський вперше прокоментував свій офшорний скандал і знайшов позитив.

Також ми писали, що Володимир Зеленський заявив, що готовий обміняти Медведчука на полонених українців.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом