У Чернівецькому художньому музеї відкрили виставку до 95-ліття Івана Холоменюка
У Чернівецькому художньому музеї відкрили виставку до 95-ліття Івана Холоменюка

У Чернівецькому художньому музеї відкрили виставку до 95-ліття Івана Холоменюка

Сьогодні, 20 жовтня 2021 року, в Чернівецькому обласному художньому музеї презентували виставку творів відомого буковинського художника Івана Холоменюка.

- Цього року йому б виповнилося 95, та, на жаль, уже 13 років його немає поруч з нами. Тривалість життя в масштабах історії - це надзвичайно мало. Це лише якась мить. Але ми знаємо багато прикладів, коли людина за життя створює великий незабутній слід. Деяким це вдається і залишити. До таких відомих постатей відноситься народний художник України Іван Олександрович Холоменюк. Він працював багато і з задоволенням, оскільки любив свою професію. Шлях до мистецтва фарби і пензлю він знайшов і визначив сам, - Марія Ільків, завідувачка науково-експозиційного відділу образотворчого мистецтва Чернівецького художнього музею.

Сьогоднішня виставка сформована із 34 творів зі збірки Чернівецького художнього музею і родини митця. Твори охоплюють широкий часовий діапазон. Найдавніший твір відноситься до 1959 року, а останній датований 2003 р. Переважно ці роботи виконані в техніці олійного живопису, рідше поодинокими зразками представлена техніка пастелі.

- Окрему сторінку митця створюють портрети. Цьому жанру художник присвятив значну частину свого життя, відтворивши на полотнах понад 100 образів сучасників, людей різних професій, - додала Марія Ільків.

За роки творчої діяльності І. Холоменюк створив кілька десятків образів знаних людей Буковини, передових робітників, селян й особливо багато портретів діячів культури: художників, музикантів, акторів й представників інших творчих професій. Серед найвідоміших його творів є портрети очільників міста, які прикрашають сесійну залу Чернівецької міської ради.

- Його пам'ятають як людину, як особистість і, насамперед, як талант. Дійсно непересічний талант, який існував багато років. Він був як авангард творчого мистецтва Буковини. Кажуть, що портрет - це історія. І дійсно, багатьох людей, які ви побачите на портретах вже немає в живих, а портрети їхні залишилися. Дивлячись на них ми можемо побачити талант митця та історії людей, - розповіла старша наукова співробітниця Чернівецького художнього музею Олена Гужва.

Фото та відео Артема КОЗМЕНКА

Источник материала
Поделиться сюжетом