Чому Віктор Ющенко був найкращим президентом України
Чому Віктор Ющенко був найкращим президентом України

Чому Віктор Ющенко був найкращим президентом України

Віктор Ющенко – 3-й президент України. Став президентом на хвилі масових акцій протестів, які пізніше назвуть «Помаранчевою революцією». Жоден лідер до нього не надихав українців так, як Ющенко. Проте за фазою «захоплення», неминуче йде фаза «розчарування».

Очікування були гігантськими, тому зустріч з реальністю була аж занадто болючою. Яскраво це демонструють цифри: 52% у 2005 році проти 5,45% у 2010 році. Зараз персона 3-го президента викликає суперечливі відчуття, у переважної більшості це гірке розчарування. Але чи все так однозначно?

Внутрішня політика

Віктор Ющенко перший Президент, чиї повноваження обмежили зміни до Конституції України. Президент втратив можливість прямо корегувати роботу Кабінету міністрів та впливати на політику Уряду. Саме відсутність єдності та злагодженої роботи між Урядом та Секретаріатом президента є однією з головних причин невдач.

Прем’єр-міністром тоді була Юлія Володимирівна Тимошенко, яка вирізнялася амбітністю, роботою над посиленням власних позицій та відвертим популізмом. На цьому фоні виникали значні конфлікти, квінтесенцією, яких були гучні відставки та неспроможність втілювати потрібні реформи, серед який варто вирізнити спроби: адміністративної реформи (цю реформу можна назвати чорновим варіантом реформи адміністративно-територіального устрою 2014 р.) та податкової реформи внаслідок якої передбачалося встановлення оптимальних ставок податків зокрема, податок на прибуток мав бути 10% (зараз — 18%), ПДВ — 12% (зараз – 20%), а ПДФО — 12% (зараз 18%).

Важливим здобутком у сфері освіти було створення Центру оцінювання якості освіти та впровадження Зовнішнього незалежного оцінювання, яке дозволило, практично, нівелювати корупційну складову при вступі до ВНЗ та дати широкий доступ до вищої освіти. До впровадження ЗНО звичним явищем було хабарництво у керівництві навчальних закладів. Саме превентивні заходи у боротьбі з корупцією, при максимальному звужені простору для корупції є найефективнішим способом боротьби з цим явищем у розвинених країнах світу.

Саме за президенства Ющенка Україна почала розвивати справжні демократичні традиції та дистанціюватися від авторитарної політичної культури пострадянського простору. Упродовж цього 5-річного періоду активно культивувалася та зміцнювалася свобода слова та право на чесні вибори. Багато хто докоряє Ющенка тим, що він сприяв поверненню Віктора Януковича до влади, спочатку як прем’єр-міністра у 2006 році, і врешті як президента у 2010 році. Але варто зазначити, що Ющенко лише виконав свій конституційний обов’язок, коли подав на розгляд кандидатуру прем’єра парламенту. Демократичні норми вимагають дотримання закону навіть якщо це не відповідає особистим інтересам.

Варто відзначити, що значним недоліком була відсутність комплексного підходу до реформування судової системи та забезпечення чесного правосуддя.

У внутрішній політиці все було досить неоднозначно саме через перманентний конфлікт між Президентом та Урядом. Саме політичний компроміс став причиною стрімкого розвитку країн Центрально-Східної Європи, коли більшість життєво необхідних реформ впроваджувалися, у нас же вони гальмували в Уряді через системні розбіжності та небажання поступитися.

Читайте також: Преступления без наказания: топ-5 нераскрытых резонансных убийств в Украине

Економіка

Окремо від внутрішньої політики варто розглянути економіку, тому що саме в цій сфері Ющенко залишив вагомий внесок задовго до того, як став президентом, адже він увів в обіг національну валюту – гривню, бувши головою НБУ. Він також знизив інфляцію з 10 тисяч відсотків до менше десяти відсотків і став першим прем’єр-міністром, який забезпечив вчасну сплату зарплат. Зміг вберегти українську економіку від значних наслідків дефолту у РФ у 1998 році.

Вступаючи на посаду президента прийняв Україну з бюджетом у 90 млрд. грн. залишаючи посаду у 2010 році державний бюджет становив 290 млрд. грн. За час президенства золотовалютні фонди зросли з 9 до 32 млрд. дол. Зовнішній борг скоротився на 17%. ВВП України зростав у середньому на 5 відсотків упродовж перших чотирьох років президентства. Цьому сприяли десятки мільярдів доларів прямих іноземних інвестицій протягом терміну президенства Ющенка. Важливо те, що Віктору Андрійовичу вдалося вселити довіру інвесторів до України.

За його президенства було проведено найвигіднішу приватизацію в історії України. Продаж «Криворіжсталі» у 2005 році приніс до державного бюджету більше грошей (5,6 мільярда доларів США), ніж усі попередні приватизації в Україні разом узяті.

У 2008 році почалася Світова економічна криза, яка боляче торкнулася України. Гривня обвалилася, долар коштував уже не 5 а 8 гривень. Рівень інфляції в 2008 році становив 25%. Банки один за одним банкрутували. Сфера нерухомості рухнула. Почалися масові скорочення. Саме цей глобальний виклик значно вплинув на рейтинг Ющенка, більшість населення пов’язували зменшення свого добробуту, саме з третім президентом.

Зовнішня політика

Вперше за час незалежності на посаді президента України був політик, який чітко відстоював прозахідний вектор. За президенства Ющенка Україна набула членства в Світовій організації торгівлі, світова спільнота визнала Україну країною з ринковою економікою. Ющенко ініціював підписання угоди про асоціацію з ЄС. Саме під час президенства Ющенка Україна та Польща отримали право на проведення Євро-2012.
Відкритим залишалося питання вступу України в НАТО і якби не позиція Меркель та Саркозі Україна, Молдова та Грузія отримали б ПДЧ на Бухарестському саміті у квітні 2008 році. Ця нерішучість лідерів Франції та Німеччини, в кінцевому результаті, призвела до збройної агресії РФ проти Грузії у 2008 році та проти України у 2014 році.

Коли Росія вторглася в Грузію в серпні 2008 року, саме Ющенко полетів до Тбілісі щоби підтримати грузинів та попередити світ, що наступною буде Україна. Його прогноз здійснився у 2014 році.

Виходячи з положень Конституції України президент відповідальний за зовнішню політику. В цій сфері третій президент проявив профейність та рішучість. Загалом, міжнародну політику, в період Ющенка, можна назвати доволі успішною.

Національна ідентичність

Віктор Андрійович перший президент, який чільне місце у своїй політиці відвів саме питанню національної ідентичності.

Ющенко з мудрістю розумів, що нація має знати свою історію, шанувати свої традиції та зберігати свою мову та культуру. Його активна діяльність у цій сфері допомогла величезній кількості українців, нарешті, відчути гордість за свою країну і дало розуміння, що ми нація. Саме під час президенства Ющенка світ заговорив про Голодомор – геноцид українського народу. Ряд країн визнали Голодомор геноцидом українського народу, було відкрито архіви, встановлено імена 2 млн. загиблих, відкрито меморіали та впорядковано місця масових поховань жертв комуністичного антилюдського режиму.

Спроба переоцінки

Виходячи з вищезазначеного можна зробити висновок, що 3-й президент був досить успішним головою держави, у рамках його повноважень та можливостей, і точно мав право стати президентом вдруге. То що ж завадило цьому? Чому вибори 2010 р. стали катастрофою для України?

Відповідь включає в себе цілий комплекс причин. Це і те, що Ющенко став президентом завдяки масовим акціям протесту. З цим пов’язані величезні сподівання людей, які вірили, що вдасться швидко збудувати успішну Україну. Була загальна ейфорія, яка поступово перетворювалася у розчарування. Це і постійні конфлікти з Урядом на чолі, якого були політики, які не були готові йти на компроміс та впроваджувати радикальні реформи, які могли б боляче торкнутися широких верств населення, що знайшло б відображення у їхніх рейтингах.

Натомість вони гостро критикували Ющенка та його Секретаріат. Займалися відвертим популізмом та демагогією. Це й інтелігентність та демократичність самого Ющенка, який не міг протистояти конкурентам у політичній боротьбі саме на полі політичної брехні та маніпуляцій. Це і постійна його критика у ЗМІ. Ключову роль у знищені рейтингів Ющенка і «помаранчевого» табору виконав телеканал «ІНТЕР», який тоді був найрейтинговішим каналом та активно просувався наративи вигідні Януковичу та «Партії регіонів». Саме телеканали прищепили виборцю думку, що у погіршенні їх матеріального становища винний особисто президент та його оточення, а не світова економічна криза 2008. Це і ставка у виборчій кампанії 2010 на ідейну складову. Ющенко будував свою кампанію на цінностях – патріотизму, любові до України, її історії та мови. Як практикуючий політтехнолог можу зазначити, що спроба формувати свою кампанію на ідейних засадах, досить часто в Україні завершується повним провалом.

Український виборець у переважній своїй масі інфантильний, легко піддається на популізм, на солодкі обіцянки швидких змін без найменших зусиль та незручностей. Політична культура була на тому рівні, що переважна частина виборців не сприйняла меседжі Ющенка. Тому в другому турі у двобої зійшлися двоє політиків, які не гребували ні популізмом, ні відвертими маніпуляціями свідомістю виборців. А далі була перемога Януковича і…

Нам час тверезо подивитися на постать Ющенка оцінити його вклад у становлення України як демократичної та незалежної держави і врахувати всі здобутки та прорахунки.

Валентин Поперечний (за матерілами спільности Останній капіталіст).

Источник материала
Поделиться сюжетом