Пашинян заявив, що Вірменія відкрила "гарячу лінію" з Азербайджаном
Пашинян заявив, що Вірменія відкрила "гарячу лінію" з Азербайджаном

Пашинян заявив, що Вірменія відкрила "гарячу лінію" з Азербайджаном

КИЇВ. 23 листопада. УНН. Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив у вівторок, що Вірменія досягла домовленості з Азербайджаном щодо встановлення "гарячої лінії" між керівниками їхніх оборонних відомств після смертельних зіткнень минулого тижня на кордоні. Про це пише УНН з посиланням на пресконферецію Пашиняна у Facebook.

Деталі

Нікол Пашинян заявив під час онлайн-пресконференції, що контакти між офіційними особами Вірменії та Азербайджану мають стати частішими, щоб "допомогти стабілізувати ситуацію, знайти рішення та спробувати уникнути криз".

Пашинян додав, що шістьох вірменських солдатів було вбито, а 32 інших взято в полон азербайджанцями під час зіткнень 16 листопада, які були найсильнішими з часів бойових дій 2020 року. Азербайджан заявив,що семеро його військовослужбовців тоді загинули.

Доповнення

Між Вірменією та Азербайджаном виникла суперечка з приводу регіону Нагірного Карабаху, який знаходиться у складі Азербайджану, але перебував під контролем етнічних вірменських сил, які підтримувала Вірменія після того, як там закінчилася війна 1994 року.

Восени 2020 року азербайджанські військові розгромили вірменські сили за 44 дні запеклих боїв, які завершилися мирною угодою за посередництва Росії, в результаті якої Азербайджан отримав контроль над значною частиною Нагірного Карабаху та відвоював усі регіони, контрольовані вірменськими силами.

Росія надіслала майже 2 000 миротворців, як мінімум на п'ять років для спостереження за мирною угодою.

Мирна угода відзначалася, як тріумф в Азербайджані, але була сприйнята опозицією у Вірменії, як "зрада". Пашинян захищав свою позицію, як єдиний спосіб запобігти втраті вірменськими військами контролю за всім регіоном Нагірного Карабаху.

Додамо

Мирна угода 2020 року передбачала транспортний коридор через Вірменію, який зв'яже Азербайджан з Нахчиваном - план викликав невдоволення вірменської опозиції, яка також побоюється, що інтереси Вірменії можуть бути поставлені під загрозу через заплановану демаркацію кордону.

Близько 2 000 прихильників опозиції зібралися у вівторок у центрі Єревана, закликаючи Пашиняна оприлюднити угоду про демаркацію до її підписання та відкидаючи плани створення транспортного коридору.

Президент Росії Володимир Путін має намір посадити Пашиняна та президента Азербайджану Ільхама Алієва за стіл переговорів в місті Сочі в п'ятницю.

Очікується, що Пашинян та Алієв також зустрінуться у Брюсселі на переговорах під егідою ЄС 15 грудня.

Теги по теме
Армения Азербайджан Нагорный Карабах
Источник материала
Поделиться сюжетом