Запуск космічного телескопа "Джеймс Вебб" перенесено на 22 грудня
Запуск космічного телескопа "Джеймс Вебб" перенесено на 22 грудня

Запуск космічного телескопа "Джеймс Вебб" перенесено на 22 грудня

КИЇВ. 25 листопада. УНН. Фахівці NASA закінчили додаткову перевірку телескопа "Джеймс Вебб" після інциденту, який стався кілька днів тому. Інженери підтвердили, що він не вплинув на працездатність обладнання та телескоп повністю готовий до запуску 22 грудня цього року. NASA вже дала дозвіл на заправку "Джеймса Вебба". Про це інформує УНН з посиланням на заяву NASA.

Деталі

У ході згаданого інциденту відбулося мимовільне зняття замкової стрічки, яка фіксує елементи телескопа. Це мало статися лише після від'єднання "Джеймса Вебба" в космосі. Після зняття стрічки інженери помітили тремтіння по всій конструкції телескопа, через що агентство терміново скликало групу для розслідування причин інциденту та перевірки стану обладнання. Водночас NASA відклало запуск із 18 на 22 грудня.

Перевірка та додаткове тестування телескопа не виявили неполадок у його роботі. Завершальні випробування завершилися 24 листопада, після чого 25 листопада команда "Джеймса Вебба" отримала дозвіл на заправку телескопа. Заправні заходи триватимуть 10 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Астероїд розміром з Ейфелеву вежу наблизиться до Землі в грудні

Доповнення

Довгоочікуваний запуск "Джеймса Вебба" відкладався вже кілька разів з різних причин. Ідея про будівництво нового телескопа з'явилася ще 2002 року, а сам запуск мав пройти ще 2007 року. Спочатку NASA планувало витратити на нього не більше ніж 500 млн доларів, але вже в 2018 році агентство заявило, що вартість розробки телескопа становить 8,8 млрд доларів.

Запуск "Джеймса Вебба" має стати для дослідників космосу однією з головних подій цього року. NASA вже затвердило список із 286 наукових завдань для телескопа, розділених на кілька напрямків: екзопланети та дискові середовища, галактики, міжгалактичне та циркумгалактичне середовища, великомасштабна структура Всесвіту, сонячна система, астрофізика та типи зірок, та популяції планет.

Теги по теме
Космос NASA
Источник материала
Поделиться сюжетом