У МВФ розрахували, які можуть бути економічні втрати України через запуск "Північного потоку-2"
У МВФ розрахували, які можуть бути економічні втрати України через запуск "Північного потоку-2"

У МВФ розрахували, які можуть бути економічні втрати України через запуск "Північного потоку-2"

Через російський газопровід "Північний потік-2" щорічні доходи України від надання в експлуатацію своєї газотранспортної системи знизяться приблизно до $1,2 млрд вже до 2024 року. Про це йдеться у звіті МВФ щодо України, пише "Укрінформ".

За останні п'ять років Україна щорічно отримувала в середньому понад $2,5 млрд за надання "Газпрому" своїх газопроводів.

МВФ також очікує, що у 2021 році транзитні збори будуть приблизно на 40% менше, ніж за останні роки, а після запуску "Північного потоку-2" обсяг газу, що проходить через Україну, може ще зменшитися.

Після цього, за прогнозом МВФ, доходи України від транзиту можуть знизитися навіть до $1,2 млрд на рік.

Нагадаємо, раніше голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявляв, що Україна втрачатиме приблизно 1,5% ВВП або $2 млрд на рік після запуску "Північного потоку-2".

Нагадаємо, нещодавно державний секретар Ентоні Блінкен оголосив, що США запроваджують нові санкції проти "Північного потоку-2".

Як повідомляв 5.UA, Британія закликає ЄС бойкотувати "Північний потік-2".

Довідка. "Північний потік-2" – російський газопровід, збудований в обхід України. Його прокладають по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини. Єдиним акціонером проєкту є ВАТ "Газпром". Газопровід проходить в обхід України.

Як повідомляв 5.UA, 27 вересня 2021 року Угорщина та Росія підписали контракт про постачання блакитного палива в обхід України 4,5 млрд кубометрів газу. Офіційний Київ гостро розкритикував за це Будапешт. Там у відповідь назвали це "втручанням у внутрішню енергетичну політику". І пообіцяли надалі блокувати вступ України до НАТО. Угода передбачає поставку 3,5 млрд кубометрів газу через територію Сербії, а ще мільярд кубометрів – через Австрію. Контракт діятиме 15 років.

1 жовтня Росія почала постачання газу в Угорщину в обхід України.

Нагадаємо, у липні Сполучені Штати та Німеччина опублікували спільну заяву щодо "Північного потоку-2". У ній зазначили, що якщо Росія спробує використовувати трубу як зброю проти України, Німеччина ініціюватиме запровадження проти Москви нових санкцій.

Головні новини дня без спаму та реклами! Друзі, підписуйтеся на "5 канал" у Telegram. Хвилина – і ви в курсі подій.

Теги по теме
Украина газ МВФ Северный поток-2
Источник материала
loader
loader