Долар рвонув до 28 гривень: до чого готуватися українцям?
Долар рвонув до 28 гривень: до чого готуватися українцям?

Долар рвонув до 28 гривень: до чого готуватися українцям?

Гривня продовжує слабшати шаленими темпами. При чому зараз вітчизняна валюта втрачає не кілька копійок, а десятки копійок за день. Чого чекати і що робити українцям в кінці осені – на початку зими?

Про це йдеться в матеріалі "Сьогодні".

Чому гривня різко впала?

Стабільний курс гривні до американської валюти змінився різким стрибком на цьому тижні - у понеділок долар додав 15 копійок, у вівторок – вперше з 3 вересня перетнув позначку у 27 гривень у продажу. У суботу курс долара становив 27,27 грн у продажу і понад 27 гривень у купівлі. Валюта додала 60 і 55 копійок до вартості за один тиждень відповідно.

Спред за тиждень розширився до 25 копійок. А в деяких великих банках різниця між курсами купівлі та продажу становила до 40 копійок.

Нацбанк протягом тижня активно послаблював гривню. Якщо у понеділок, 22 грудня,  курс по відношенню до долара становив 26,57 грн, то у п’ятницю американська валюта зміцніла до 27,03 грн. На понеділок, 29 листопада, встановили курс 27,10 грн/долар (+7 коп. за вихідні).

Курс долара по відношенню до гривні почав різко зростати

За словами експертів, стрімке зростання американської валюти спричинене високим попитом з боку головних учасників ринку: імпортерів та інвесторів-нерезидентів.

Також на зростання курсу долара вливають самі громадяни, які почали масово підтягуватися в обмінні пункти після початку дорожчання валюти. Цим самим вони підштовхують курс догори.  

Експерт Андрій Шевчишин розповідає, що нерезиденти виходять з ОВДП і виводять капітал із країни, а спекулянти активно скуповують валюту. За його словами, такий попит виник на фоні новин про ризик вторгнення військ РФ на територію України на початку наступного року.  

На послаблення гривні вплинув також вихід на ринок енергоімпортерів, які якраз розпочинають закупівлю газу та вугілля. З наближенням Нового року, Різдва і відповідно розпродажів активізувалися імпортери товарів. У свою чергу експортери зменшують пропозицію валюти.

Якщо трапиться вторгнення військ РФ, можливий дефолт

Неминучою катастрофою для гривні буде новий напад. Експерти сподіваються, що розмови про воєнний конфлікт залишаться тільки розмовами, інакше на національну валюту чекає обвал, як це було у 2014-му році.

"За такого сценарію можна чекати, що курс прийде до 60 грн/долар з високою ймовірністю дефолту", - зазначає аналітик Максим Орищак.

Прогноз на цей тиждень

Експерти зазначають, що боятися здорожчання долара до 28 гривень не варто. Ймовірно, наступного тижня курс виросте до 27,5 гривень, якщо енергетики продовжать купувати енергоносії. У протилежному випадку, наголошує експерт Олександр Охріменко, можна розраховувати, що курс стабілізується.

У свою чергу Олег Пендзин прогнозує, що долар продовжить зростати, однак темпи значно уповільняться – і валюта коштуватиме близько 27-27,5 гривень.

Інші експерти припускають, що падіння гривні триватиме всю зиму.

Що робити українцям?

Спеціалісти радять українцям потроху переводити свої заощадження у валюту. Але не варто поспішати. Співвідношення має залишитися наступним: 25-30% - в доларах, решта – в гривнях.

Українцям радять не продавати долари

Максим Орищак зазначає, що українцям, які мають заощадження у доларах, краще не продавати валюту. Адже активна купівля доларів і євро з боку населення буде провокувати зростання курсу обох валют у найближчому майбутньому.

Його підтримує й інший експерт. Андрій Шевчишин впевнений, що зараз краще притримати валюту і не продавати її без гострої потреби. Найближчим часом курс зросте і прибуток, який можна отримати, разом з ним.

Нагадаємо, що в Україні злетіли ціни на три популярні продукти.

Читайте також, чому ціни на яйця продовжать рекордно зростати.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом