Безкоштовні пластикові пакети стануть платними з 10 грудня
Безкоштовні пластикові пакети стануть платними з 10 грудня

Безкоштовні пластикові пакети стануть платними з 10 грудня

Українцям доведеться платити кілька гривень на один пластиковий пакет, який раніше давали безкоштовно. Це є частиною проекту із запобігання утворенню пластикових відходів.

Детально пише "Цензор", посилаючись на прес-службу Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів.

Передбачено нормою закону

У червні 2021 року Верховна Рада передала уряду повноваження встановлювати мінімальні ціни на пластикові пакети. Ця вимога буде введена з 10 грудня, а закінчить діяти 1 січня 2023 року.

З 10 грудня пластикові пакети почнуть продавати за гроші в магазинах

Що стосується вартості, то Міністерство економіки внесло проект постанови на розгляд Кабінету Міністрів 17 листопада, але його ще не прийняли. Згідно з документом, пропонується встановити такі ціни за один пакет: без ручок і бічних складок - 2 грн.; з ручками і без бічних складок - 2,5 грн.; з ручками і бічними складками - 3 грн.

Навіщо продавати пластикові пакети?

Як пише Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів, якщо вдасться зробити задумане, це допоможе запобігти утворенню пластикових відходів. "Коли ми менше використовуємо пакети, то менше продукуємо сміття, яке потім опиниться на звалищі, а значить в навколишньому середовищі", – наголошується в повідомленні.

Платні пластикові пакети допоможуть зменшити викиди сміття та забруднення навколишнього середовища

Але споживачам нададуть альтернативу - ходити за покупками з екопакетами або отримати біорозкладаний пакет безкоштовно. Для людини це стане економічно вигідніше, і відпаде необхідність кожен раз віддавати гроші за пластик.

Необхідно уточнити, що ціна не буде встановлена на надтонкі пластикові пакети для упаковки свіжої риби, м'яса, сипучих продуктів і льоду.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що яйця по 40 грн і "борщовий набір" за ціною делікатесу: що і коли подорожчає в Україні.

Також ми писали, що долар рвонув до 28 гривень: до чого готуватися українцям?

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом