З 1 січня в Україні підвищать пенсії: хто отримуватиме мінімум 6 тисяч
З 1 січня в Україні підвищать пенсії: хто отримуватиме мінімум 6 тисяч

З 1 січня в Україні підвищать пенсії: хто отримуватиме мінімум 6 тисяч

В Україні з початком нового року громадян чекають певні зміни. Українським пенсіонерам з 1 січня підвищаться виплати. Однак стосуватиметься це не всіх.

Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики.

Підвищення пенсій 

У новому 2022 році українським пенсіонерам кілька разів підвищать виплати. Вже 1 січня варто чекати першого підвищення. Воно стосуватиметься жінок, які народилися до 1962 року. Пенсію їм підвищать на 9 %. А також підвищення торкнеться пенсіонерів-чорнобильців (осіб, які постраждали у результаті аварії на Чорнобильськів атомній електростанції). 

Щодо останньої групи, то відповідне підвищення прописане у законі про статус та соціальний захист громадян. Цей закон набере чинності саме з нового року — з 1 січня 2022-го.

Підвищення пенсій з 1 січня

Згідно з законом, доплату пенсіонери отримають за шкоду для здоров’я,  яка була пов’язана із аварією на Чорнобильській АЕС. Кошти виплачуватимуть пенсіонерам незалежно від того, яка вних була зарплата і чи є вних ще якісь джерела доходу. Крім цього, певну компенсацію отримають також і сім’ї, які у результаті аварії на ЧАЕС втратили годувальника в родині. Цю компенсацію їм виплачуватимуть щомісяця.

Яку пенсію отримуватимуть чорнобильці

Яку пенсію отримуватимуть чорнобильці з 1 січня

Особи, які постраждали унаслідок аварії на ЧАЕС та є інвалідами 1 групи, отримуватимуть мінімум 6 тисяч гривень. Для інвалідів 2 групи ця сума буде меншою і становитиме 4 тисячі 800 гривень. Інвалідам третьої групи та дітям-інвалідам виплачуватимуть пенсію в розімірі 3 тисяч 700 гривень.

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що 7 нових послуг доступні в додатку "Дія": пенсія, субсидії та довідки.

Також портал MY.UA писав, що в Україні збільшать пенсії у 2022 році: кому і коли чекати на підвищення.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Поделиться сюжетом