Оголошено переможця премії Artists Prize. Ним став Євген Голубєнцев з "Ательєнормально"
Оголошено переможця премії Artists Prize. Ним став Євген Голубєнцев з "Ательєнормально"

Оголошено переможця премії Artists Prize. Ним став Євген Голубєнцев з "Ательєнормально"

Стало відоме ім'я переможця премії Artists Prize від бренду Montblanc та галереї The Naked Room — першої в Україні професійної премії в області сучасного мистецтва, якою художники нагороджують художників.

У галереї The Naked Room 24 листопада відбулася дискусія членів журі, яку модерували кураторки премії Марія Ланько та Лізавета Герман. Результатом дискусії стало ім'я переможця премії. Ним став номінант Каті Лібкінд – Євген Голубєнцев.

Оголошено переможця премії Artists Prize. Ним став Євген Голубєнцев з "Ательєнормально" (фото 1)

"Усе, що він робить, дуже важливо для нього, він ніколи не обирає та не оцінює, й у нього немає слабких або сильних робіт. І про пиріг, і про війну він говорить однаково стрімко та гостро", — розповідає про Голубєнцева Катя Лібкінд.

Оголошено переможця премії Artists Prize. Ним став Євген Голубєнцев з "Ательєнормально" (фото 2)

Художник Євген Голубєнцев розпочав свою професійну практику завдяки роботі об’єднання "ательєнормально", заснованого Катериною Лібкінд та Станіславом Туріною у 2018 році. Майстерня об’єднує художників з та без синдрому Дауна. Разом учасники працюють із текстами, перформансом та візуальним мистецтвом. Відвідують музеї, виставки та обговорюють різні художні твори.

"​Теорія мистецтва ХХ сторіччя відносила авторів, які працюють, як Голубєнцев, до напрямів під назвою "арт-брют", або "мистецтво аутсайдерів". Але сьогодні сфера сучасного мистецтва вже сама по собі є інклюзивною. Тому художню практику Євгена та його колег з "ательєнормально" слід розглядати так само, як і мистецтво усіх інших художниць та художників", — розповідає кураторка Лізавета Герман.

Оголошено переможця премії Artists Prize. Ним став Євген Голубєнцев з "Ательєнормально" (фото 4)

Урочиста церемонія нагородження переможця відбулася 15 грудня. У рамках премії бренд Montblanc вручив переможцеві приз розміром у 100 тисяч гривень, і бере на себе фінансування виставки Євгена Голубєнцева у березні 2022 року, що пройде у галереї The Naked Room під кураторством Каті Лібкінд.

Оголошено переможця премії Artists Prize. Ним став Євген Голубєнцев з "Ательєнормально" (фото 5)

Нагадаємо, що Montblanc анонсував запуск премії Artists Prize у листопаді 2021 року.

 

Читайте також:

"Когда люди собираются вокруг смерти, всё становится очень живым", — Катя Либкинд о выставке опер "Ухо".

Перший погляд: Виставка "Ательєнормально" та студії "Троянда" у Музеї Ханенків.

Montblanc
ательєнормально
naked room
Источник материала
loader
loader