В Україні почнуть штрафувати роботодавців, які вказують стать у вакансіях: 65 тисяч гривень
В Україні почнуть штрафувати роботодавців, які вказують стать у вакансіях: 65 тисяч гривень

В Україні почнуть штрафувати роботодавців, які вказують стать у вакансіях: 65 тисяч гривень

У новому році українців чекають нові штрафи. Так, з 8 січня 2022 року набувають чинності поправки до рекламного законодавства, за якими будуть карати роботодавців, які у вакансіях вказуватимуть стать співробітників, яких шукають.

Про це повідомили в  AIN.UA.

Ще з 1996 року в Україні набуло чинності правило, за яким дискримінація при оголошенні вакансій заборонена. Це стосується не тільки статі, а й кольору шкіри, раси, політичних чи релігійних поглядів. 

В Україні прийняли поправки до цього закону. І тепер з 8 січня 2022 року роботодавці, які вказуватимуть у своїх вакансіях стать співробітників, будуть каратися штрафами. 

Штрафи за дискримінацію за статтю для роботодавців

Часто роботодавці пишуть, щось на кшталт «Шукаємо дівчину 18-25 років для роботи в Instagram-акаунті магазину». З 8 січня за подібне оголошення можна буде попастися на штраф у розмірі 65 тисяч гривень — 10 мінімальних заробітних плат (актуальний розмір мінімалки 6 500 гривень).

Будуть карати роботодавців, які у вакансіях вказуватимуть стать співробітників

Як це працюватиме

Зміни в законодавстві стосовно дискримінації за статтю прокоментували у Work.ua  — масштабній платформі для пошуку роботи. Там підвердили, що оголошення щодо вакансій є рекламою, тому підпадають під оновлене рекламне законодавство.

Також у  Work.ua розповіли як саме будуть штрафувати роботодавців. Державна служба праці буде перевіряти рекламні оголошення про вакансії, а виявивши порушення складатиме акт перевірки, на основі якого видаватиметься документ-розпорядження про штраф. Роботодавцям необхідно буде виплатити штраф за 15 днів з того моменту, як вони отримали документ-розпорядження. Платити штраф треба буде за місцем державної реєстрації юридичної особи чи приватного підприємця.

Зміни в законодавстві стосовно дискримінації за статтю

Нагадаємо, раніше портал MY.UA повідомляв, що Верховна Рада заборонила сексизм в Україні: штраф 60 тисяч гривень.

Також портал MY.UA писав, що життя українців зміниться: вступають в силу нові заборони і штрафи.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Кукиб
Журналист
Поделиться сюжетом