19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Хода зі смолоскипами та молебень за Україну: як святкують день народження Степана Бандери у різних містах?
Хода зі смолоскипами та молебень за Україну: як святкують день народження Степана Бандери у різних містах?

Хода зі смолоскипами та молебень за Україну: як святкують день народження Степана Бандери у різних містах?

Сьогодні, 1 січня, українці відзначають не тільки Новий рік 2022, а й 113-й день народження лідера ОУН/УПА Степана Бандери. З нагоди свята в багатьох містах країни жителі влаштували публічні заходи: хода із смолоскипами

Про це пише Сьогодні.

Хто такий Степан Бандера?

Майбутній лідер українських націоналістів народився 1 січня 1909 року у сім’ї греко-католицького священика на Івано-Франківщині. У 1929 року Степан Бандера вступив до лав ОУН. Він був організатором вбивства секретаря консульства СРСР у Львові Олексія Майлова як відповідь на Голодомор в Україні.

У 1936 році Бандеру засудили до довічного ув’язнення, однак уже через три роки, після захоплення Німеччиною Польщі, націоналіст виходить на свободу і займається розширенням ОУН. Після розколу організації Степан Бандера продовжує боротися за незалежність України. Німецька окупаційна влада не підтримала цю ініціативу – Бандера потрапляє у концтабір Заксенгаузен. Після звільнення у 1944 році він повертається до діяльності в ОУН.

У 1959 році Степан Бандера був убитий агентом КГБ у Мюнхені.

Степан Бандера

Бандера досі залишається символом українського спротиву. У 2010 році Віктор Ющенко присвоїв Степану Бандері звання Героя України. Однак Донецький окружний адміністративний суд визнав рішення президента незаконним. Це рішення підтвердив Донецький апеляційний адміністративний суд і Вищий адміністративний суд України. Зрештою у Степана Бандери забрали звання героя України.

Святкування Дня народження Бандери

У Києві цього року День народження Степана Бандери традиційно відзначають смолоскипною ходою, у Львові - влаштовують народне віче біля пам'ятника Бандері і проводять молебень про долю України. У Кривому Розі та Дніпрі до Дні народження Степана Бандери також запланували смолоскипну ходу.

Смолоскипна хода до Дня народження Степана Бандери в Києві у 2021 р. Фото: Громадське радіо

В Івано-Франківську, на малій батьківщині українського патріота, заплановано безліч заходів до 113-ї річниці з Дня народження лідера ОУН. Святкування розпочалося з 9 ранку з виїзду делегації Івано-Франківська на заходи в селі Старий Угринів Калуського району, де народився Степан Бандера.

Після відкриття Дзвону пам’яті в Меморіальному сквері громадськість пройшла ходою до Європейської площі міста. Тут з нагоди свята відбулося  віче.  Уже з 15:00 в Центрі патріотичного виховання учнівської молоді імені Степана Бандери розпочинаються просвітні заходи.

Нагадаємо, як Facebook заблокував українську патріотичну пісню, яка підкорила TikTok.

Читайте також, що Ілля Кива записав відео в річницю смерті Степана Бандери.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом