Як відсвяткувати Різдво з сім'єю без сварок і чвар?
Як відсвяткувати Різдво з сім'єю без сварок і чвар?

Як відсвяткувати Різдво з сім'єю без сварок і чвар?

Новий рік та Різдво - традиційно сімейні свята, коли прийнято збиратися усією родиною за святковим столом. Однак часто тепла зустріч перетворюється на справжнє поле битви. Хтось не задоволений стравами на столі, інших рвуть на частини ревнощі. Нерідко причиною для конфлікту стають різні політичні та життєві погляди.

Про це пише ВВС.

Читайте нижче, як вчасно розпізнати зачатки конфлікту та запобігти йому.

Чуже щастя засмучує

Люди не люблять розповідати про невдалі сімейні зустрічі. У соцмережах ми бачимо лише усміхнені обличчя за святковим столом. На думку психолога Люсі Блейк, це викликає відчуття, що проблеми у родині переживаємо тільки ми.

Ідеальні фотографії в соцмережах засмучують

"Вигляд чужого щастя змушує гостріше відчувати власну самотність", - наголошує спеціаліст. У свою чергу анонімні опитування доводять, що складні стосунки в сім’ї переживають усе більше людей. Під час одного з таких досліджень лише 28% опитуваних назвали стосунки в сім’ї дружніми. Решта зізналися, що взагалі не спілкуються з родичами або мають вкрай напружені стосунки.

Сварки через минуле

Спеціалісти говорять, що родинні суперечки і скандали часто виникають через різну інтерпретацію спільного минулого. Будь-яке невдале зауваження провокує незадоволення, яке давно накопичувалося. При чому сімейні сварки завжди більш емоційні, ніж конфлікти з чужими людьми.

"Для людини є дуже важливим її статус у сім'ї та відчуття, що її правильно розуміють", - зазначає психолог та автор книг Террі Аптер.

Наприклад, батьки завжди висловлюють свою думку про зовнішність, роботу, життєві рішення вже дорослих дітей, через що стикаються з хворобливою реакцією останніх. Брати і сестри часто сваряться за увагу батьків. При цьому згадуються неприємності з минулого.

Террі Аптер додає, якщо людину щось у минулому не влаштовувало, легко виникає відчуття, ніби все повторюється.

Різна культура

Спілкування з батьками дружини та чоловіка створює додаткові проблеми через різну сімейну культуру. Непорозуміння у питаннях звертання один до одного чи миття посуду може перетворитися на справжню війну. Адже те, зо в одній сім’ї вважається жартом, інший сприйме як образу.

Сварка в родині може виникнути через непорозуміння

Психологи порівнюють перехід в іншу сім’ю з еміграцією. Тут потрібен час, щоб звикнути один до одного. Але "труднощі перекладу" призводять до образ, які згодом накопичуються.

Особливо тяжко, коли кохана людина під час сварки не стає на твою сторону. Тоді ти відчуваєш себе покинутим на чужій території. Можливо, людина, вихована в інших умовах, не вважає доречним суперечити старшим або не відчуває вашу правоту у цій ситуації.

Поради від психологів

Щоб не зіпсувати родинне свято на Різдво та Новий рік психологи радять не захоплюватися алкоголем, який часто робить людей нестримними.

По-друге, не намагайтеся зробити свято ідеальним. Це тільки викличе додаткову напругу.

"Прагнучи влаштувати "дуже хороше" свято ви можете зробити його дуже поганим", - говорить Террі Аптер і радить думати не про те, як уникнути чвар, а як їх залагодити.

Якщо ви відчуваєте незадоволення чи роздратування, не варто не терпіти. Краще вийдіть в іншу кімнату чи на вулицю, щоб охолонути.

Також не забувайте, що у світі немає жодної ідеальної сім’ї і непорозуміння – це нормально.

Читайте, як святкують Новий рік в інших країнах.

Раніше MY.UA писало про кращі новорічні фільми для всієї родини подарують святковий настрій.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом