19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
В Україні хочуть узаконити сурогатне материнство
В Україні хочуть узаконити сурогатне материнство

В Україні хочуть узаконити сурогатне материнство

Перед новий роком у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 6475 про допоміжні репродуктивні технології (ДРТ), серед іншого він передбачає врегулювання процедури сурогатного материнства.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова Комітету ВР з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Сурогатне материнство - неоднозначна технологія

Політик зазначив, що ДРТ стають усе більш поширеними у світі в цілому. Розвиток репродуктивних технологій змінює уявлення про зачаття нового життя і про ролі та функції  батьків. Не зважаючи не це, в Україні досі не створено законодавчого регулювання цієї сфери медицини.

Складнощі, зазначає Радуцький, створює неоднозначне ставлення до деяких із репродуктивних технологій, зокрема сурогатного материнства.

"У Франції, Німеччині, Італії, Японії ця технологія заборонена. У більшості штатів США, ПАР, Грузії – дозволена. У Великій Британії, Данії, Ізраїлі, Іспанії, Канаді, Нідерландах легалізоване лише некомерційне сурогатне материнство", - пише політик.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який регулює сурогатне материнство

Сьогодні в Україні сурогатне материнство дозволене. Але виникають труднощі через недовершеність законодавства. У Сімейному кодексі вказується, що батьками дитини, народженої за допомогою ДРТ, є біологічні батьки. Однак усі інші питання регулює наказ МОЗ, хоча за Конституцією це повинно відбуватися на законодавчому рівні.

"Внаслідок відсутності законодавчої основи іноді важко визначити, де межа між легальним використання ДРТ, а де злочинна схема із торгівлі дітьми", - пише Михайло Радуцький і згадує ситуацію, коли українок відправляли до Чехії, де вони нелегально народжували дітей для іноземців. При цьому вартість немовляти складала від 50-70 тис. євро.

Що регулюватиме новий закон?

Законопроєкт № 6475 регламентує процедуру застосування ДРТ і визначає права й обов’язки сторін.

У документі наведено визначення термінів ДРТ таких, як "допоміжні репродуктивні технології", "анонімний донор", "сурогатна матір" тощо. Також вказані умови та порядок для застосування ДРТ і ліцензування лікарень. Варто зазначити, що процедура сурогатного материнства дозволяється лише в акредитованих медичних закладах.

Законопроєкт передбачає запровадження вимог для сурогатних матерів: дотримуватися рекомендацій лікарів під час вагітності, передати дитини біологічним батькам упродовж 2 годин після народження, тримати в таємниці інформацію про генетичних батьків.

Також документ зобов’язує підписувати договір, яким встановлюються права й обов’язки сторін ДРТ, визначає походження дитини, народженої внаслідок застосування ДРТ за допомогою тесту ДНК, і регламентує умови та порядок кріоконсервації репродуктивних клітин, ембріонів, тканин та їхнього використання.

Нагадаємо, що одностатевим парам і самотнім чоловікам дозволили сурогатне материнство.

Читайте також, що українці зможуть стати донорами органів через "Дію".

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом