Топ-9 фактів про диктатора Казахстану Нурсултана Назарбаєва
Топ-9 фактів про диктатора Казахстану Нурсултана Назарбаєва

Топ-9 фактів про диктатора Казахстану Нурсултана Назарбаєва

На початку нового року Казахстан охопили масові повстання. Люди почали виходити на вулиці через різке подорожчання палива, однак згодом мітинги перетворилися на політичні протести. Громадяни країни вимагають відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва, який залишається при владі майже 30 років.

Про це пише OBOZREVATEL.

Дев’ять цікавих фактів про казахського диктатора

Нурсултан Назарбаєв побив рекорди усіх політиків пострадянських країн. У 1989 році він став першим секретарем ЦК КП Казахстану, у 1990 - президентом Казахської РСР, 1991 – президентом держави. У 1999 році Назарбаєв обнулив свій термін, коли очолював Казахстан за часів СРСР, а згодом просто додав у Конституцію пункт, що перший президент може обиратися стільки завгодно разів.

Нурсултан Назарбаєв

У 2010 році вийшов закон, згідно з яким, за першим главою Казахстану закріплюється звання Єлбаси. Він отримує статус лідера нації. За псування його зображень, образи чи спотворення фактів біографії передбачені покарання – штраф чи позбавлення волі. Окрім цього, Назарбаєв отримує пожиттєвий захист від кримінальної чи адміністративної відповідальності за діяння, вчиненні під час його президентства. Це ж стосується і його сім’ї.  

Після 29 років у якості лідера Казахстану Нурсултан Назарбаєв пішов у відставку. Країну очолив колишній спікер в сенаті Касим-Жомарт Токаєв. Незважаючи на це, фактична влада залишилася в руках першого президента. Він навіть їздить разом з Токаєвим на міжнародні зустрічі. Єлбаси став довічним головою Ради національної безпеки.

Нурсултан Назарбаєв і Касим-Жомарт Токаєв

Найбільший протест проти Назарбаєва був зафіксований у 2011 році. Він розпочався зі страйку нафтовиків, які вимагали підвищення зарплат та покращення умов праці. Мітинги перетворилися у безладдя. За офіційними даними, тоді загинуло 15 осіб, за неофіційними – 200.

Нурсултан Назарбаєв та його родина володіють елітною нерухомістю в усьому світі: Англії, Іспанії, Швейцарії, США. У 2020 році дочка першого президента Казахстану потрапила у скандал. Її запідозрили у відмиванні грошей зв допомогою нерухомості. Тоді з’ясувалося, що вона володіє будинком на Бейкер-стріт 221b у Лондоні, де жив герой творів Артура Конан-Дойля Шерлок Холмс.

Ще один скандал виник навколо 29-річного онука Назарбаєва – Айсултана. Чоловік попросив політичного притулку в Британії. Він заявив, що боїться своєї сім’ї і зізнався, що насправді є сином першого президента. У 2020 році його знайшли мертвим. Вважається, що Айсултан покінчив з собою, хоча деякі розслідування показують, що він був задушений.

З 1999 року ходять чутки, що у Нурсултана Назарбаєва є друга неофіційна дружина – колишня "Міс Казахстану" Асель Курманбаєва.

У 1997 році столицю Казахстану перенесли в місто Акмолу, яке перейменували в Астану, а пізніше – в Нур-Султан. Окрім цього, на честь першого президента почали називати вулиці, школи, університети, аеропорти, політичні партії, нагороди і сорт тюльпанів. За життя Назарбаєву поставили уже 8 пам’ятників, один з яких в Україні. Він стоїть в місті Кам’янське, де навчався ексглава Казахстану.

Місто Нур-султан

Уряд Казахстану жорстко обмежує права, свободу слова та релігії в країні. Згідно рейтингу свободи слова організації "Репортери без кордонів" Казахстан у 2019 році посів 158 місце серед 180 країн світу. Окрім цього, правління Назарбаєва відзначається численними підозрілими смертями журналістів, активістів, учасників протестів, бізнесменів та політиків.

Нагадаємо, що опозиціонер Мухтар Аблязов показав "український слід" протестів у Казахстані.

Читайте також, що український нардеп вирушив до Казахстану прославляти Кремль.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом