Коли чекати нового сплеску коронавірусу і як робити бустер, - головний санлікар країни Ігор Кузін
Коли чекати нового сплеску коронавірусу і як робити бустер, - головний санлікар країни Ігор Кузін

Коли чекати нового сплеску коронавірусу і як робити бустер, - головний санлікар країни Ігор Кузін

Україні, як і всьому світу, незабаром доведеться зіткнутися з новим сплеском коронавірусу, єдиним шляхом порятунку від якого є вакцинація. 

Коли очікується нова хвиля хвороби і як робити бустер, щоб захиститися від інфікування, - про це, наводячи слова головного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, пише BBC.

Новий сплеск коронавірусу: прогноз

За словами Кузіна, чергова хвиля хвороби очікується з кінця січня. Причому, як зазначив головний санлікар, прогнозується переважання зараження штамом Омікрон.

Під час нового сплеску Кузін прогнозує багато випадків захворювання штамом Омікрон

Піковим в плані захворюваності, згідно з інформацією Кузіна, стане лютий, а поступовий спад поширення коронавірусу прогнозується ближче до квітня.

Говорячи про тривалість і розмах нової хвилі, головний санлікар України зазначив, що вони будуть залежати від того, наскільки ефективними будуть протиепідеміологічні заходи і від того, скільки людей пройдуть повний курс вакцинації або отримають бустерну дозу.

Як правильно робити бустер?

Згідно з прогнозом Ігоря Кузіна, в першу чергу введення бустера буде передбачено для представників об'єктів критичної інфраструктури та медпрацівників, адже ці галузі - ключові в період сплесків захворювання.

Ігор Кузін

Також головний санлікар України поділився рекомендаціями щодо препаратів для бустера. Він зазначив, що краще вибирати мРНК вакцини, як то Pfizer або Moderna. Якщо ж бустеру передувало щеплення препаратом CoronaVac, то після цієї вакцини варто робити бустер Pfizer або CoronaVac.

Рівень ефективності після трьох доз CoronaVac складе від 88 до 90%, а після CoronaVac з бустером Pfizer – від 92 до 95%, як зазначив Кузін.

Що стосується оптимального терміну введення дози бустера, то головний санлікар країни вважає таким період від 6 до 9 місяців.

"Але навіть якщо через 10 місяців прийде, то все одно буде бустер" - розповів Кузін.

Раніше на MY.UA: прозорі пластикові маски не захищають від ковіда, - МОЗ.

Також ми писали, що в Україні вакциновані бустерною дозою отримають нові covid-сертифікати.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Екатерина Танчик
Редактор новостей
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны