5 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Нове шкільне меню: чому батьки не задоволені, а діти відмовляються їсти?
Нове шкільне меню: чому батьки не задоволені, а діти відмовляються їсти?

Нове шкільне меню: чому батьки не задоволені, а діти відмовляються їсти?

З 1 січня українські школи та дитячі садки перевели на нове, більш корисне, меню – менше цукру та солі, більше овочів і м’яса. Автором меню є відомий шеф-кухар Евген Клопотенко. Проєкт курирувала особисто перша леді Олена Зеленська. Однак не всі зраділи нововведенню. Батьки та школярі скаржаться на високі ціни та несмачні страви.

Про це пише ВВС.

Нове меню для школярів

Робота над проєктом тривала рік. За словами Олени Зеленської, нове меню має на меті не тільки змінити культуру харчування, а й харчові звички українців.

Від тепер в Україні діятимуть нові норми харчування, замість норм 1956 року. В оновленому меню 160 страв. З’явилися, зокрема, відомі пастуший пиріг, синабон з корицею, бефстроганов, лобіо, фріттата, курячі нагетси і ньокі, а також традиційні українські рецепти - банош, шпундра, вертута, полтавський борщ, львівський сирник та куліш.

Нове меню в українських школах. Фото: CULT FOOD

Чимало продуктів виключили з раціону дітей. Тепер школярі не їстимуть сосиски, ковбаси, рибні консерви. Менше буде страв з високим вмістом солі чи цукру, а злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних і м'ясних продуктів стане навпаки більше.

Думки розділилися

Багато батьків позитивно сприйняли нововведення. У соцмережах українці дякують Євгену Клопотенку за ініціативу. Особливо це стосується зменшення кількості цукру в раціоні, збільшення кількості фруктів і м’яса і відмови від сосисок і газованих напоїв.

Письменниця та журналістка Марина Макущенко зазначає, що батьки не повинні боятися того, що діти не їстимуть "бурячкові котлети". На її думку, малеча не запрограмована їсти солодощі:

"Якщо під страхом, що дитина залишиться голодна, підсовувати їй макарони та картоплю за будь-якої нагоди - то дивно чекати, що вона їстиме бурячкові котлети", - пише пані Макущенко.

Однак не всі в захваті від нового меню. Дехто з батьків скаржиться, що школярі повертаються додому голодними, бо не всім смакують нові корисні страви майже без солі та цукру.

"Діти їдять вибірково. Чай або компот. І хліб. Два шматочки хліба замість повноцінного обіду… Решту дітей просто не їдять. Їжа викидається", - пише експерт з безпеки дітей Олена Лізвінська.

Також батьки не задоволені зменшенням порцій та збільшенням вартості шкільних обідів. Під публікацією Євгена Клопотенка матері розповідають, що ціна виросла з 37 грн до 45 грн. Дехто називає значно вищі ціни - 52 грн і 97 грн.

Деякі з тих, хто підтримує ініціативу Євгена Клопотенка, скаржаться на погану реалізацію її на місцях. Через брак обладнання і кваліфікацію самих кухарів багато страв із нового меню просто неможливо приготувати.

Також батьки зазначають, що люди завжди погано ставляться до нововведень, та додають, що дітям важко вгодити навіть вдома.

Що каже Євген Клопотенко?

Автор ініціативи "Нове шкільне харчування" Євген Клопотенко з розумінням поставився до критики нового меню:

"Рецепти затвердили ДПСС та МОЗ (+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів", - пише він в соцмережах і радить перевіряти, чи відповідає страва новим нормам.

Також кухар додав, що в школах та дитячих садках мають відмовлятися від цукру та солі поступово.

Окрім цього, Євген Клопотенко анонсував проведення курсів для шкільних кухарів, щоб підвищити їхню кваліфікацію, у найближчі місяці – лютий-березень.

Нагадаємо, що депутати запропонували святкувати День українського борщу.

Читайте також, що за булінг у школах каратимуть штрафом і ув'язненням.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас у Telegram та Viber.

Источник материала
Автор статьи
Цыбуля Надежда
Редактор новостей
Поделиться сюжетом