У Польщі вважають, що за кібератакою на Україну стоять російські спецслужби
У Польщі вважають, що за кібератакою на Україну стоять російські спецслужби

У Польщі вважають, що за кібератакою на Україну стоять російські спецслужби

У ніч з 13 на 14 січня на безліч сайтів державних відомств України був учинений каберналіт. У цьому експерти звинувачують російські спецслужби, звідки йде більшість кібератак.

Про це пише видання BBC, а також Telegram-канал "Сьогодні".    

Що сталося з сайтами?

Один за іншим з ладу повиходили багато офіційних інтернет-ресурсів українських державних відомств. Зокрема, в ніч з 13 на 14 січня припинили нормально функціонувати сайти Кабінету Міністрів, МЗС, Міністерства спорту, Міненерго, Мінагрополітики, Міністерства у справах ветеранів і сайт Держказначейства.

Подібні повідомлення стали з'являтися на сайтах українських держвідомств в ніч з 13 на 14 Січня

На деяких з'явилися повідомлення з попередженнями провокаційного характеру. "Українець! Всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу. Всі дані на комп'ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення і майбутнє. За Волинь, за ОУН-УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі", - такий текст висвічувався на головній сторінці сайтів в декількох перекладах.

Хто винен у кібератаці?

Експерти стверджують, що контент на сайтах не був порушений або змінений. Цей тип кібератаки називають "дефейсом" - вона завдає шкоди репутації, але не впливає на роботу міністерств, адже сайти можна швидко відновити завдяки резервним копіям.

Кіберполіція, СБУ та експерти вважають, що атака на сайти-справа рук російських спецслужб

Польські ЗМІ пишуть, що за проблемою стоять російські спецслужби, посилаючись на твердження представника польських спецслужб Станіслава Жарина. Хоча з ним згодні й інші фахівці, називаючи подібне традиційним ходом. "Ми завжди були ігровим майданчиком для російських хакерів", - прокоментував глава української кіберполіції Олександр Гринчак.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що Порошенко заявив, що за гратами не опиниться: "не вистачить ні духу, ні сил, ні волі".

Також ми писали, що Янукович подав новий позов проти Верховної Ради: що вимагає "легітимний".

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом