Яким буде Національний павільйон України на 59-й Венеційській бієнале
Яким буде Національний павільйон України на 59-й Венеційській бієнале

Яким буде Національний павільйон України на 59-й Венеційській бієнале

Твори Макова зберігаються не тільки в український музеях та приватних колекціях, а й у Центрі сучасного мистецтва Осакаі, лондонському Музеї Вікторії й Альберта та Національній галереї Вашингтону. Він є членом Королівського товариства живописців та графіків Великобританії, Фюнських графічних майстерень у Данії та Спілки художників України.

Яким буде Національний павільйон України на 59-й Венеційській бієнале (фото 1)
Яким буде Національний павільйон України на 59-й Венеційській бієнале (фото 2)
Яким буде Національний павільйон України на 59-й Венеційській бієнале (фото 3)

На 59-му Венеційському мистецькому бієнале він презентує “Фонтан Виснаження. Висока вода” під кураторством Марії Ланько, Лізавети Герман і Бориса Філоненка. Над створенням проєкту Маков працював більше 20 років, ще із 1990-х. У Венеції робота вперше набуде форми повноцінного кінетичного об'єкту — діючого фонтану. За формою він нагадує піраміду, створену з воронок. Вода з найвищої точки ніколи не досягає нижньої, символізуючи виснаження.

Яким буде Національний павільйон України на 59-й Венеційській бієнале (фото 4)

Перший “Фонтан виснаження” художник створив у Харкові у 1995 році — тоді це був символ життя. Павла вразила кількість занедбаних фонтанів, постійні аварії та перебої у водопостачанні, що вилилось у серію робіт, об’єднаних стихією води і темою виснаження ресурсів. Зображення воронки натхнене місцем впадання річки Лопань у річку Харків. Фонтан так і не встановили в міському просторі Харкова. “Тоді я побачив, що суспільство не здатне сприйняти цей твір, не в змозі поставити собі діагноз”, — прокоментував ситуацію Павло Маков.

Яким буде Національний павільйон України на 59-й Венеційській бієнале (фото 5)

З тих пір образ “Фонтану” простежується у багатьох роботах художника. Нарешті, у квітні 2022 року фонтан встановлять не у Харкові, а у Венеції, де вода щороку затоплює вулиці.

Головною ідеєю проєкту стала “глокалізація”. Задумка кураторів — показати, як локальна повістка стала суголосною всьому світові, виснаженому пандемією, проблемами екології, соціальними мережами та воєнними конфліктами.

Яким буде Національний павільйон України на 59-й Венеційській бієнале (фото 6)
Над втіленням проєкту працювало архітектурне бюро "Форма"

"Для нас Павло Маков — не лише один із найвизначніших українських художників нашого часу. Важливо, що він не зупиняє розвиток творчої практики, експериментує, не боїться повертатися до своїх старих, але досі актуальних робіт, — пояснюють вибір художника Марія Ланько та Лізавета Герман. — Мистецтво Макова політичне, але не прямолінійне. Обрана спільно з Павлом робота розповідає про універсальні глобальні питання за допомогою художньої метафори та краси самого художнього об'єкта".

Яким буде Національний павільйон України на 59-й Венеційській бієнале (фото 7)

Проєкт запропонували Міністерству культури та інформаційної політики України, де його обрали на конкурсній основі. Кураторів об’єднало бажання гідно презентувати Україну на Венеційському бієнале сучасного мистецтва, представивши світу художника Павла Макова. Незалежні кураторки Марія Ланько та Лізавета Герман працюють разом більше 10 років. Найвідомиший їх проєкт — галерея The Naked Room на Рейтарській. Борис Філоненко — куратор та арткритик, а також головний редактором видавництва IST Publishing.

59-е Венеційске бієнале пройде із 23 квітня до 27 листопада 2022 року.

 

Смотрите также:

"Сверток": Персональная выставка Вадима Панченко в арт-центре "Дзига".

Билли Айлиш, нарисованная украинским художником, украсила билборд в Нью-Йорке.

naked room
павло маков
венеційське бієналє
Источник материала
Упоминаемые персоны
loader
loader