Вчені виявили, що навіть четвертого щеплення недостатньо для захисту від "Омікрона"
Вчені виявили, що навіть четвертого щеплення недостатньо для захисту від "Омікрона"

Вчені виявили, що навіть четвертого щеплення недостатньо для захисту від "Омікрона"

Вчені з Ізраїлю визначили, наскільки ефективною є четверта доза вакцини проти бурхливого в світі коронавірусного штаму "Омікрон".

Дослідження опубліковані в виданні The Jerusalem Post.

Використовувані вакцини

За попередні дослідження взялися вчені з Медичного центру Шиба. Для перевірки дієздатності вибрали найпопулярніші в світі препарати від COVID-19 - Pfizer і Moderna. Четверта (бустерна) доза була введена 274 медпрацівникам, 154 з яких вакцинували дозою від Pfizer–BioNtech, а ще 120 - від Moderna.

В Ізраїлі провели клінічні дослідження ефективності четвертої дози вакцини

Зауважимо, у кожного з випробовуваних термін дії останньої дози вичерпався за чотири місяці до початку дослідження. На жаль, результати виявилися не настільки вражаючими, як сподівалися вчені. За словами дослідниці Гілі Регев-Йочай, того рівня антитіл, який виростає в організмі після ін'єкції, недостатньо для ефективного протистояння штаму "Омікрон".

Люди заряджаються в менших кількостях

Згідно з попереднім аналізом, після четвертої дози кількість антитіл зростає в п'ять разів, що чимало. Але такий показник фіксувався і після отримання третього уколу з вакциною, і для боротьби з сильним "Омікроном" такого впливу мало. Навіть незважаючи на те, що самі по собі препарати від розробників є хорошими.

Ізраїль дозволив четверту (бустерну) дозу вакцини від коронавірусу людям, старшим 60 років

Можливо, каже Гілі Регев-Йочай, це стане поштовхом для фармацевтичних компаній почати розробку нової вакцини спеціально під потреби "Омікрона". Проте, вчені поки не беруться судити про здатність четвертого бустера запобігати серйозним симптомам коронавірусної інфекції.

Зауважимо, Ізраїль схвалив четверту дозу від COVID-19 для людей, старших 60 років. Ця ініціатива повністю підтримується вченими з Медичного центру Шиба.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що актор з культового серіалу помер від наслідків ковіда, яким перехворів ще влітку.

Також ми писали, що епідеміологи пояснили, які маски найкраще захищають від коронавірусу.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом