Материнка: цікаві факти про лікування всієї родини
Материнка: цікаві факти про лікування всієї родини

Материнка: цікаві факти про лікування всієї родини

Ця чудова рослина називається «материнка» – від слова «мати, жінка». Тому і лікує дівчаток, жінок, бабусь. А для татусів та хлопчиків є інша рослина, вона називається «іван-чай». Ще гарна цілюща рослина – миколайчики.

Чоловікам дозволяється вживати ліки із материнки лише сім днів на рік. І жоден хлопець, чоловік не має права довше пити жіночу траву. Це насправді небезпечно, бо у нього можуть почати розвиватися молочні залози, з’явитися жіночі рум’янці і навіть може округлюватися живіт. Та щонайважливіше треба знати: чоловіки, лікуючись материнкою, втрачають свою статеву силу. Тож чоловіків наші діди-прадіди лікували іншими травами.

До того ж, материнка лікує дівчаток, які запізнюються у розвитку, у кого слабо розвиваються молочні залози та дітородні органи. В Україні матері та бабусі знали, як і скільки треба заварити материнки й коли давати дівчинці, аби вона стала здоровою й гарною. І надалі, коли юнка, сказати б, стане на порі, щоб зуміла бути дружиною, матір’ю, зуміла виховувати дітей.

Дітям ліки з материнки усередину ніколи не давали. Бо рослина ця негативно впливає на статевий розвиток дитини. Тобто у багатьох випадках дівчатка починають завчасно оформлюватися. Скажімо у п’ять-шість років у них можуть з’явитися вторинні ознаки дозрівання (розвиваються молочні залози, вкривається пушком лобок). У хлопчиків, навпаки – затримується статевий розвиток.

Отже хлопчикам (як і чоловікам) материнка протипоказана. А дівчаткам можна вживати від періоду, коли вони статево дозрівають: з чотирнадцяти-шістнадцяти років.

У відварах квітів материнки жінки один раз на тиждень купали немовлят, аби вони швидше росли. Для приготування відвару дві-три столові ложки квітів заливали двома літрами окропу, на вогні доводили до кипіння. Потім давали можливість настоятися двадцять-тридцять хвилин. Затим проціджували і додавали до ванни. У таких же ваннах двічі-тричі на тиждень купали рахітичних, золотушних дітей, також з алергійними, діатезними та іншими ураженнями шкіри. Компрес із запареного листя та квітів материнки усував у немовлят метеоризм та біль у животі.

Лише грамотне використання материнки завжди приносило жінкам багато користі й здоров’я. Наші мами і бабусі успішно лікували нею жіночі хвороби, зокрема порушення менструального циклу. Особливо – відсутність або мізерність місячних після пологів. Однак у жодному разі не дозволялося вживати ліки з цієї рослини під час вагітності, бо це призводить до викидня.

Материнку у народній медицині застосовували як сечо- та жовчогінний засіб, пропонували для збудження апетиту й поліпшення травлення, від зниження кислотності шлункового соку, від проносів (чайна ложка подрібненої рослини залити склянкою окропу, дати настоятися 30-40 хвилин. Процідити. Пити по чверті склянки чотири рази на день).

Водночас це чудовий засіб проти кашлю, проти застудних захворювань, охриплості голосу (інгаляції з материнки, чаї), хвороб горла, бронхіальної астми, жовтухи. Також ця рослина допомагає лікувати ревматизм, паралічі, епілепсії, судоми, навіть сухоти.

Материнка необхідна жінкам у період клімаксу (столова ложка трави на пів літра окропу, настояти й пити по одній столовій ложці три-чотири рази на день). До материнки можна додавати листя малини, ожини, маренку запашну. Особливо добре такі ліки усувають припливи, головний біль, гіпертонію, заспокоюють нервову систему, дарують спокійний сон. Тому материнка корисна жінкам до глибокої старості.

Про те, що ліки з материнки усувають нервову збудженість, ідеться у багатьох довідниках. Однак не наголошують на тому, що разом із нервовою системою материнка заспокоює статеві збудження. Це особливо небезпечно для чоловіків, бо на жінок така дія не поширюється.

Іноді, не усвідомлюючи, що може накоїти материнка, жінки лікували своїх чоловіків настоями цієї рослини від хронічного алкоголізму. Після двох-трьох місяців такого «лікування» чоловік справді переставав пити. Але водночас втрачав чоловічу силу (короткочасне лікування материнкою від одного до семи днів чоловікові не зашкодить). Тому завжди важливо пам’ятати головне правило лікування: не нашкодь.

Ще цікаві і навіть несподівані можливості материнки

Зовнішньо цією рослиною користуються не тільки у вигляді ванн і компресів, а й застосовують її у підкурюванні. Це один із засобів лікування народною медициною нашкірних хвороб. І він досить успішний, бо дим з випарами ефірної олії згубно діє навіть на збудників грибкових захворювань, на лишаї, гнійничкові висипи тощо. А ось на фурункули, нариви, набряки накладають компреси з материнки.

Не повірите, але материнка може припинити нав’язливу гикавку. В українській народній медицині робили настій материнки на олії (1:10). І цей настій насправді успішно долає гикавку, яку неможливо усунути ніякими засобами сучасної медицини. А легеньке погладжування пальцями, змоченими у материнковій олії, по горлу припинить її.

Настій материнки на олії діє дуже ефективно. Примочки з нього допомагають лікувати щитоподібну залозу. Олія материнки – неперевершені заспокійливі ліки проти зубного болю. Також є добрим глистогінним засобом.

Порошок з квітів материнки дають нюхати від нежитю та запаморочення.

Засушеною материнкою наші предки рятували одяг від молі.

Дівчата раніше мили голову відварами материнки, щоб добре росли коси і щоб не було лупи.

Цікаво знати й те, що навіть саме перебування серед квітучої материнки добре діє на організм. Але це не для людей із серцево-судинними порушеннями. У таких хворих може виникнути головний біль.

Спостерігаючи за рослинами, вивчаючи їх, наші предки помітили, що саме ця трава супроводжує жінку впродовж усього її життя. Вона допомагає дівчині стати красунею, дбає про її здоров’я у материнстві, допомагає позбутися багатьох хвороб у зрілі роки, заспокоює у старості. Тому і нарекли її наші пращури «материнкою». У чудесному цілющому вінку різнотрав’я України материнка – одна з найкращих рослин, що допомагає жінці. Чимало жінок втратили б свою красу, працездатність і багато дітей не з’явилися б на світ, якби не було цієї рослини.

Теги по теме
Здоровье
Источник материала
Поделиться сюжетом