6 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Історична паралель: маршал Маннергейм розповів, як перемагати Росію
Історична паралель: маршал Маннергейм розповів, як перемагати Росію

Історична паралель: маршал Маннергейм розповів, як перемагати Росію

Через 13 днів війни, яку Росія розв'язала в Україні, тільки ледачий не порівняв те, що відбувається, із Зимовою війною в 1939-1940 роках. Завдяки мемуарам маршала Фінляндії Карла Густава Маннергейма, українці можуть дізнатися, як нечисленній армії вдалося протягом трьох місяців успішно протистояти військам СРСР.

Подробиці пише видання "Українська правда".

Віроломне вторгнення в маленьку країну

Зимова війна почалася 30 листопада 1939 року. У Радянського Союзу були претензії до Фінляндії і конкретно Карельського перешийку. Вони хотіли забрати частину території країни і встановити в ній маріонетковий уряд. Приводом до вторгнення стала "мерзенна провокація від фінів", які нібито обстріляли частину Червоної армії на Карельському перешийку.

Маршал Карл Маннергейм героїчно керував рядами Збройних сил Фінляндії під час Зимової війни

Історія довела, що це було мерзенною брехнею. Тим не менш, армія, яка більш ніж в півтора рази перевищувала фінську, зайшла на територію країни і зустрілася з твердим і вмілим опором. Протягом трьох місяців нечисленні війська Фінляндії сильно били по противнику, а ті терпіли жахливі втрати.

Як писав маршал Карл Маннергейм, "бойовий дух фінів, які захищали свою землю від загарбників, був дуже високий, а навички, необхідні для війни на своїй території - істотно вищими, ніж у противника (для Сталіна виявилося абсолютно несподіваним те, що на захист Батьківщини встав весь фінський народ)".

Мирна угода не на користь Фінляндії

На жаль, хоч фіни билися до останнього, в довгостроковій перспективі Зимова війна була для них програшною. Уряду довелося погодитися на вимоги Радянського Союзу і підписати мирні угоди. 11% території Фінляндії переходили у володіння СРСР, але, незважаючи на ці втрати, країна зберегла свою незалежність, хоч і ціною великих територіальних поневірянь.

Зліва-фінські солдати до початку зимової війни, праворуч-радянські військовополонені, які недооцінили силу опору Фінн

Як видно, Зимова війна і віроломне вторгнення Росії в Україну в 2022 році практично однакові з ідейних причин і подій, що відбуваються. Відмінність цих історичних подій буде в тому, що Україні вдасться протистояти окупантам до переможного кінця, зберегти свою незалежність повністю і вигнати путінський режим навіть з міжнародної арени.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що Дональд Трамп запропонував бомбити Росію американськими винищувачами з прапорами Китаю.

Також ми писали, що "Помстимося!": Олег Тягнибок заявив, що в бою з окупантами загинув екс-нардеп.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Источник материала
Автор статьи
Елизавета Супивская
Редактор новостей
Поделиться сюжетом