Історична паралель: маршал Маннергейм розповів, як перемагати Росію
Історична паралель: маршал Маннергейм розповів, як перемагати Росію

Історична паралель: маршал Маннергейм розповів, як перемагати Росію

Через 13 днів війни, яку Росія розв'язала в Україні, тільки ледачий не порівняв те, що відбувається, із Зимовою війною в 1939-1940 роках. Завдяки мемуарам маршала Фінляндії Карла Густава Маннергейма, українці можуть дізнатися, як нечисленній армії вдалося протягом трьох місяців успішно протистояти військам СРСР.

Подробиці пише видання "Українська правда".

Віроломне вторгнення в маленьку країну

Зимова війна почалася 30 листопада 1939 року. У Радянського Союзу були претензії до Фінляндії і конкретно Карельського перешийку. Вони хотіли забрати частину території країни і встановити в ній маріонетковий уряд. Приводом до вторгнення стала "мерзенна провокація від фінів", які нібито обстріляли частину Червоної армії на Карельському перешийку.

Історична паралель: маршал Маннергейм розповів, як перемагати Росію  - Фото 1
Маршал Карл Маннергейм героїчно керував рядами Збройних сил Фінляндії під час Зимової війни

Історія довела, що це було мерзенною брехнею. Тим не менш, армія, яка більш ніж в півтора рази перевищувала фінську, зайшла на територію країни і зустрілася з твердим і вмілим опором. Протягом трьох місяців нечисленні війська Фінляндії сильно били по противнику, а ті терпіли жахливі втрати.

Як писав маршал Карл Маннергейм, "бойовий дух фінів, які захищали свою землю від загарбників, був дуже високий, а навички, необхідні для війни на своїй території - істотно вищими, ніж у противника (для Сталіна виявилося абсолютно несподіваним те, що на захист Батьківщини встав весь фінський народ)".

Мирна угода не на користь Фінляндії

На жаль, хоч фіни билися до останнього, в довгостроковій перспективі Зимова війна була для них програшною. Уряду довелося погодитися на вимоги Радянського Союзу і підписати мирні угоди. 11% території Фінляндії переходили у володіння СРСР, але, незважаючи на ці втрати, країна зберегла свою незалежність, хоч і ціною великих територіальних поневірянь.

Історична паралель: маршал Маннергейм розповів, як перемагати Росію  - Фото 2
Зліва-фінські солдати до початку зимової війни, праворуч-радянські військовополонені, які недооцінили силу опору Фінн

Як видно, Зимова війна і віроломне вторгнення Росії в Україну в 2022 році практично однакові з ідейних причин і подій, що відбуваються. Відмінність цих історичних подій буде в тому, що Україні вдасться протистояти окупантам до переможного кінця, зберегти свою незалежність повністю і вигнати путінський режим навіть з міжнародної арени.

Раніше портал MY.UA повідомляв, що Дональд Трамп запропонував бомбити Росію американськими винищувачами з прапорами Китаю.

Також ми писали, що "Помстимося!": Олег Тягнибок заявив, що в бою з окупантами загинув екс-нардеп.

Щоб не пропустити найцікавіші новини - читайте нас в Telegram і Viber.

Джерело матеріала
Автор статті
Супівська Єлизавета
Супівська Єлизавета
Редактор новин
loader
loader