В Україні створили бот з новинами, які можна обрати за ключовими словами
В Україні створили бот з новинами, які можна обрати за ключовими словами

В Україні створили бот з новинами, які можна обрати за ключовими словами

Автори:
MediaSapiens
Зокрема, у боті публікують новини з видань ТСН, НВ, «Українська правда», Liga.net, багатьох офіційних відомств та установ, особистих телеграм-каналів представників ОДА тощо.

ІТ-компанія KitSoft запустила телеграм-бот SmartNews, у якому з офіційних джерел зібрано новини — їх можна відфільтрувати за ключовими словами

«Телеграм-бот SmartNews допоможе не загубитись в інформаційному потоці і вчасно дізнатися про головне в обраному регіоні. Зараз людям важливо знати, що відбувається в їх рідних містах й там, де їх родичі та друзі. — розповіли розробники. — Для того, щоб якісно інформувати українців стосовно ситуації у регіонах та зменшити негативний вплив від зростаючої кількості новин, створили SmartNews. Щоб почати користуватися ботом, треба обрати ключові слова, наприклад, Харків, Гостомель, Зеленський, укриття, тощо».

Бот відображає останні новини за обраними ключовими словами, а також надсилатиме нові матеріали з офіційних джерел. Для пошуку новин використовують Elastic, технологію розумного пошуку по офіційних телеграм-каналах державних органів і перевірених новинних агенціях. 

Переглянути повний перелік джерел можна через меню бота «Джерела». Зокрема, у боті публікують новини з видань ТСН, НВ, «Українська правда», Liga.net, багатьох офіційних відомств та установ, особистих телеграм-каналів представників ОДА тощо.

Нагадаємо, кіберполіція запустила чат-бот у телеграмі «Народний месник» (@ukraine_avanger_bot), за допомогою якого можна повідомляти про мітки, які окупанти лишають на дорогах. Служба безпеки України також створила чат-бота в телеграмі «STOP Russian War» (@stop_russian_war_bot), за допомогою якого можна повідомляти про пересування російських диверсійно-розвідувальних груп, військ та техніки РФ. Пізніше СБУ, фонд «Повернись живим» і волонтери запустили ще один сервіс для збору  даних про переміщення російських військових — FindOkupant. Громадянська мережа «Опора» запустила збір доказів воєнних злочинів Росії для надання їх міжнародному прокурору в Гаазі. Служба безпеки України також запустила в Telegram чатбот, у якому збиратиме докази воєнних злочинів російської армії для Гаазького трибуналу.

Міністерство цифрової трансформації та Corezoid запустили в Telegram та Viber для переселенців, військових та територіальної оборони чатбот «Турботник», за допомогою якого можна знайти тимчасову домівку або необхідні речі в Центрах надання адміністративних послуг. Державна служба України з надзвичайних ситуацій 1 березня запустила інформаційній чатбот у WhatsApp з важливими оновленнями, достовірною інформацією та інструкціями про процедури реагування на надзвичайні ситуації. Інститут когнітивного моделювання разом з Кафедрою медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії та фахівцями проєкту «Друг» запустили телеграм-бот першої психологічної допомоги — «Друг. Перша допомога» (@friend_first_aid_bot). Пізніше Інститут когнітивного моделювання, Міністерство охорони здоров’я та Офіс президента України запустили цілодобову платформу психологічної допомоги — «Розкажи мені». В Україні з’явилася мапа за допомогою якої можна відстежити, яка аптека і в якому місті наразі працює. Волонтери компанії SoftServe запустили ініціативу з відслідковування інформацію щодо ситуації на кордонах з Польщею, Словаччиною, Румунією, Угорщиною та Молдовою.

Зранку 24 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін повідомив про рішення щодо військової операції на Донбасі. Після цього відбулася низка ракетних ударів на військові об’єкти в Україні, також почалася десантна операція в Чорному та Азовському морях. Росія атакувала кордон у п'яти областях і з Криму. Президент Володимир Зеленський у відеозвернення до українців у зв’язку з початком Росією війни оголосив про введення воєнного стану. Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в Україні. Українців закликають не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ. Водночас компанія Reface просить українців надсилати їм супутникові знімки або ж контакти людей, які мають до них доступ, щоби на основі світлин розробити алгоритм, який зможе швидко виявляти місця розташування ворожих військ.

Фото: стопкадр

Теги по теме
Новости
Источник материала
Поделиться сюжетом