Війна в України посилила підтримку співпраці Швейцарії з НАТО
Війна в України посилила підтримку співпраці Швейцарії з НАТО

Війна в України посилила підтримку співпраці Швейцарії з НАТО

КИЇВ. 18 квітня. УНН. Розв'язана росією війна проти України посилила в Швейцарії підтримку співпраці з НАТО. Однак за вступ країни до Альянсу виступає тільки третина швейцарців. Про це повідомляє видання Blik, яке провело відповідне опитування, передає УНН.

Деталі

Кричуще порушення міжнародного права путіним змінює також "політичну систему координат" у Швейцарії. Наскільки це показує репрезентативне опитування, яке дослідницький інститут політолога Майкла Германа Сотомо провів разом із Blick Group.

Більшість, а саме 56 відсотків – за тісну співпрацю з НАТО. 55 відсотків висловилися за те, щоб держава інвестувала більше в національну оборону, 76 відсотків вітають тіснішу співпрацю з НАТО.

Співпраця з НАТО ще не є поворотним моментом. В рамках "Партнерства заради миру" вже давно існують спільні проекти. Але чіткий вердикт сегменту лівих зелених виборців знаменує собою історичний поворотний момент.

Сьогодні 82 відсотки симпатиків зелених і 77 відсотків друзів SP бажають участі Швейцарії в системі захисту "Залізний купол". Зараз ЄС обговорює імпорт цієї технології протиракетної та артилерійської оборони з Ізраїлю, щоб захистити себе від росії. Вартість оцінюється в десятки мільярдів доларів.

При цьому вступ Швейцарії в НАТО підтримує тільки 33% жителів країни.

Ще однією несподіванкою опитування, зазначає видання, стала підтримка швейцарцями постачання зброї Україні. Однозначно за це виступають 24% опитаних, допускають таку можливість - 8%. При цьому 62% громадян країни вимагають, щоб уряд відправив українцям каски і бронежилети.

Що стосується санкцій проти росії, то 58% швейцарців вважають, що введеними обмеженнями їх країна не порушила нейтралітет. Вітають ембарго на російську нафту і газ 62% опитаних.

Нагадаємо

Після російської агресії проти України Фінляндія та Швеція планують вступити до НАТО вже влітку. Якщо Швеція та Фінляндія приєднаються до НАТО, то росії доведеться посилити свою оборону в регіоні, зокрема шляхом розгортання ядерної зброї.

Теги по теме
НАТО Швейцария
Источник материала
Поделиться сюжетом