Зеленський заявив, що рф заблокувала український експорт для створення світової продовольчої кризи
Зеленський заявив, що рф заблокувала український експорт для створення світової продовольчої кризи

Зеленський заявив, що рф заблокувала український експорт для створення світової продовольчої кризи

КИЇВ. 2 травня. УНН. росія заблокувала український експорт для створення світової продовольчої кризи. Таку думку висловив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю австралійському телеканалу Nine Network, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Перекриті сьогодні всі порти, заблокований морський шлях, заблокований для експорту нашої харчової продукції, в цілому харчової промисловості, в цілому нашої металургії. Це не просто ризики, вони вже пройшли. Сьогодні це буде велика трагедія для харчової безпеки Європи, Азії, Африки. Там, де Україна завжди була гарантованим надійним партнером", - розповів Зеленський.

Деталі

За словами президента України, цінова політика на продукти харчування буде високою.

"Ми можемо втратити мільйони, десятки мільйонів тонн врожаю, який вже зібрано й росія не випускає, поки що не випускає й не впускає ті чи інші кораблі, вони контролюють Чорне море. Але ми хочемо розблокувати ці шляхи й мати можливість не дати росії спричинити іншу кризу", - сказав Зеленський.

Президент зазначив, що після енергетичної кризи за якою стоїть рішення рф, яка була цієї зими, зараз буде харчова криза.

"Вона точно буде, це не 90%, не 95%, а 100% вона буде, якщо ми не зможемо доставити врожай в європейські держави. росія прекрасно, це розуміє, в цьому цинізм ситуації. Не через те, що війна, а через те, що вони б'ють по залізниці, ракетами б'ють по мостах, знаючи, де переїзди і як їде наш товар на експорт. Вони хочуть просто повністю заблокувати економіку для нашої держави", - розповів Зеленський.

Доповнення

Представник Всесвітньої продовольчої програми ООН Мартін Фрік зазначив, що через російську агресію в портах України заблоковані майже 4,5 мільйона тонн зерна.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький повідомляв, що окупанти вивезли з окупованих територій України сотні тисяч тонн зернових.

Нагадаємо

Канцлер Німеччини Олаф Шольц попередив, що війна в Україні – однієї з найбільших країн-експортерів пшениці – може призвести до глобальної продовольчої кризи.

Теги по теме
Владимир Зеленский кризис
Источник материала
Поделиться сюжетом