Туреччина готова провести морську евакуацію поранених бійців Азовсталі - радник Ердогана
Туреччина готова провести морську евакуацію поранених бійців Азовсталі - радник Ердогана

Туреччина готова провести морську евакуацію поранених бійців Азовсталі - радник Ердогана

КИЇВ. 14 травня. УНН. Туреччина запропонувала провести морську евакуацію поранених захисників Маріуполя, які ховаються на заводі Азовсталь, повідомив у суботу речник президента Тайіпа Ердогана. Про це УНН пише з посиланням на Reuters.

Деталі

Ібрагім Калин сказав в інтерв'ю агентству Reuters, що він особисто обговорював цю пропозицію з президентом України Володимиром Зеленським у Києві два тижні тому і що вона залишається "на столі переговорів", хоча Москва на неї не дала згоди.

Згідно з планом, людей, евакуйованих з заводу Азовсталь, доставлять по суші до порту Бердянськ, який, як і Маріуполь, знаходиться на Азовському морі, а турецьке судно доставить їх через Чорне море до Стамбула, сказав він.

"Якщо це можна зробити в такий спосіб, ми будемо раді зробити це. Ми готові. Фактично наш корабель готовий вирушити і доставити поранених солдатів та інших цивільних осіб до Туреччини", — сказав Калин, який також є головним зовнішньополітичним радником Ердогана.

Калин сказав, що позиція росії "міняється день у день".

"Вони дивляться на ситуацію з безпекою на місцях та іншу динаміку, свої переговори, власну внутрішню координацію. Тому іноді важко отримати тверду відповідь або зобов'язань з будь-якої сторони, - додав він. - Катер все ще знаходиться у Стамбулі. Він готовий до відплиття, але ми чекаємо на остаточний дозвіл від російської та української сторони, щоб він міг вирушити до Бердянська і доставити поранених солдатів до Туреччини".

Доповнення

Після кількох тижнів російської облоги та бомбардувань Маріуполь перебуває в руках росіян, але сотні українських бійців витримують шквальний вогонь на сталеливарному заводі.

Ряд мирних жителів, які ховалися на заводі, було евакуйовано цього місяця за допомогою Міжнародного комітету Червоного Хреста та Організації Об'єднаних Націй.

Зеленський заявив, що ведуться складні переговори про евакуацію великої кількості поранених солдатів із заводу в обмін на російських військовополонених.

росія заявила, що бійці на Азовсталі мають здатися.

Теги по теме
Турция Мариуполь эвакуация
Источник материала
Поделиться сюжетом