Електронна шкіра використовує крихітні магнітні волоски для відчуття дотику
Електронна шкіра використовує крихітні магнітні волоски для відчуття дотику

Електронна шкіра використовує крихітні магнітні волоски для відчуття дотику

Найбільший орган тіла людини, шкіра, відіграє ключову роль у відчутті навколишнього світу. Проте, завдання створення штучного аналога шкіри, електронної шкіри, яка може забезпечити повнотою людських почуттів роботів, автоматизовані протези, імплантати та інші пристрої є дуже нетривіальною і дуже складною. Адже тонкі плівки, що використовуються зараз, з різними електронними властивостями здатні сприймати тільки один, максимум два види відчуттів, тиск, дотик, температуру тощо.

Нещодавно дослідники з Технологічного університету Хемніца розробили новий тип електронної шкіри, в якій використовуються сенсори нового типу, що роблять весь пристрій особливо чутливим до дотику. Це було досягнуто шляхом імітації ще одного важливого, але практично невидимого фактора, крихітних волосин, що покривають шкіру людини.

Основою нової електронної шкіри є гумовий матеріал, до якого включені крихітні волосинки з магнітного матеріалу. Подібно до природного волосся, у магнітних волосин на кінці є потовщення типу волосяної цибулини. Коли верхня частина волосинки входить у контакт із чимось, вона рухається, і чутливий тривимірний магнітний датчик реєструє цей рух у режимі реального часу. А вся матриця датчиків передає системі управління потік даних, аналіз якого дозволяє визначити площу, силу та напрямок дотику.

Науковці стверджують, що сучасні технології дозволяють без проблем налагодити промислове виробництво листів нового типу електронної шкіри. А технології типу мікро-орігамі дозволять надати шкірі будь-якої форми та покрити їй об’єкти з поверхнею будь-якої складності. Джерело

Источник материала
Поделиться сюжетом