Заборона “Z” і “V”: Рада ухвалила закон із пропозиціями Зеленського
Заборона “Z” і “V”: Рада ухвалила закон із пропозиціями Зеленського

Заборона “Z” і “V”: Рада ухвалила закон із пропозиціями Зеленського

КИЇВ. 22 травня. УНН. Верховна Рада України проголосувала законопроект №7214, з урахуванням пропозицій Президента України Володимира Зеленського. Законопроект передбачає заборону російської символіки на території України. Про це повідомила голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк, пише УНН.

Деталі

Документом передбачаються норми щодо захисту України в інформаційній сфері, та запроваджуватиме засади боротьби з російським нацистським тоталітарним режимом в Україні, зокрема:

нові терміни "держава-терорист", "пропаганда російського нацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку рф як держави-терориста" "символіка військового вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну";

використання латинських літер “Z”, “V” окремо (без правомірного контексту або в контексті виправдання збройної агресії) або шляхом заміни цими літерами кириличних літер "З", "С", "В", "Ф" чи інших літер в окремих словах з візуальним акцентом на цих літерах пропонується визнати символікою військового вторгнення росії в Україну;

рф визнається державою-терористом, однією з цілей політичного режиму якої є державний геноцид українського народу, фізичне знищення, масові вбивства громадян України, вчинення міжнародних злочинів проти цивільного населення, використання заборонених методів війни, руйнування цивільних об’єктів та об’єктів критичної інфраструктури, створення штучних гуманітарних катастроф в окремих регіонах України;

Окрім цього, Президент України Володимир Зеленський вніс наступні пропозиції, які також були ухвалені:

Розширення кола випадків не заборонених для використання вказаної символіки, які використовуються з легітимною метою, що не мають ознак пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, а саме:
в експозиціях музеїв, тематичних виставках, бібліотечних фондах
у процесі наукової діяльності, в тому числі під час наукових досліджень та поширення їх результатів у не заборонений законодавством України спосіб;
під час викладення або реконструкції (зокрема історичної) історичних подій;
у посібниках, підручниках та інших матеріалах наукового, освітнього і навчального характеру, які використовуються у навчальному, навчально-виховному та освітньому процесах.

Також запроваджується заборона на утворення і діяльність громадських об’єднань, мета або дії яких спрямовані на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади, пропаганду війни. Заборона використання символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну у символіці громадських об'єднань.

Доповнення

1 квітня Рада ухвалила законопроект №7214, який забезпечує захист України в інформаційному просторі, забороняє використання російської неонацистської символіки “Z”, “V” та визнає росію державою-терористом.

Теги по теме
Украина Верховная Рада
Источник материала
Поделиться сюжетом