Фейк: Третя доза COVID-вакцини збільшує ризики виникнення раку
Фейк: Третя доза COVID-вакцини збільшує ризики виникнення раку

Фейк: Третя доза COVID-вакцини збільшує ризики виникнення раку

Автори:
MediaSapiens
Насправді на сьогодні «не знайдено жодних доказів, які пов’язують вакцини проти COVID-19 та ризики виникнення раку».

У телеграм-каналах, зокрема в іспанському медіапросторі, поширювали аудіозапис, на якому нібито «медична працівниця лікарні Барселони» розповідає, що третя доза вакцини проти COVID-19 «смертельна» та «збільшує ризики виникнення раку». Про це повідомили фактчекери проєкту Maldita.

Невідома особа на записі розповідає, що людям після третьої дози COVID-вакцини буцімто раптово діагностують рак «п’ятої стадії», а кількість хворих на рак в Іспанії «зросла на 5000%».

Насправді «п’ятої стадії раку» не існує. Згідно з Американським товариством клінічної онкології, для класифікації тяжкості захворювання використовують шкалу: від 0 до IV стадії.

Наукова секретарка Іспанського товариства медичної онкології (SEOM) і медична онкологиня у клінічній університетській лікарні Сан-Карлоса Моніка Гранха також зазначила, що «випадки раку не зросли на 5000% з початку вакцинації». Вона наголосила, що на сьогодні «не знайдено жодних доказів», які пов’язують вакцини проти COVID-19 та ризики виникнення раку. За даними Обсерваторії Іспанської асоціації проти раку, у 2020-2021 роках випадки онкологічних захворювань в Іспанії зросли на 1,1%.  

Як писав MediaSapiens, у соціальних мережах поширили фейк, що Кабінет Міністрів України ухвалив рішення виплачувати фінансову допомогу людям, які через війну втратили роботу або житло, лише, якщо вони вакцинувалися від коронавірусної хвороби та мають у «Дії» COVID-сертифікат. Насправді постраждалі від війни українці можуть отримати виплати, незалежно від того вакциновані вони чи ні. Міністерство цифрової трансформації припинило виплачувати 1000 гривень за вакцинацію, бо змінили напрям на допомогу, а саме: з 8 березня почало виплачувати 6500 гривень найманим працівникам, за яких сплачується ЄСВ, та ФОПам усіх груп з областей, де ведуться найактивніші бойові дії. Також можна отримати виплати, після реєстрації як тимчасово переміщена особа (ВПО) у ЦНАПі за місцем перебування або ж в додатку чи на порталі «Дія». Окрім цього, Мінцифри 30 березня запустило в застосунку «Дія» нову послугу, за допомого якої можна подати заявку про пошкоджене під час війни майно. 19 квітня ця послуга з’явилася й на порталі державних послуг «Дія». Серед документів, які треба додати до заявки, немає сертифікатів про вакцинацію від COVID-19.

Фото: CDC / Unsplash

Теги по теме
Коронавирус Вакцина
Источник материала
Поделиться сюжетом