У Генпрокуратурі підтвердили, що ДБР знищило матеріали 140 кримінальних справ, зокрема щодо Медведчука — Current Time
У Генпрокуратурі підтвердили, що ДБР знищило матеріали 140 кримінальних справ, зокрема щодо Медведчука — Current Time

У Генпрокуратурі підтвердили, що ДБР знищило матеріали 140 кримінальних справ, зокрема щодо Медведчука — Current Time

Такі дії суттєво ускладнять розгляд резонансних кримінальних справ, але ставити на них хрест зарано, вважає експрокурор Сергій Горбатюк.

У перші дні повномасштабного вторгнення Росії Державне бюро розслідувань знищило матеріали десятків резонансних кримінальних справ. Про це йдеться в розслідуванні Ірини Ромалійської, яке вийшло в ефірі каналу Current Time («Настоящее время»).

Інформацію щодо ліквідації справ підтвердив Офіс генерального прокурора України на запит редакції Current Time. «Повідомляємо, що згідно з інформацією Державного бюро розслідувань, яка є в розпорядженні Офісу Генерального прокурора, окремі матеріальні носії секретної інформації в кримінальних провадженнях, що їх стосується запит, процесуальне керівництво в яких здійснюється прокурорами, знищене Управлінням режимно-секретної роботи та захисту інформації Державного бюро розслідувань. Прокурорами у зазначених кримінальних провадженнях не давалася згода на знищення цих матеріалів».

Як ідеться в розслідуванні, зараз прокурори та слідчі намагаються відновити знищені матеріали «шляхом встановлення та витребування екземплярів, що зберігалися в інших установах». Інша інформація розголосу не підлягає, зазначили в Офісі генпрокурора.

За даними журналістки Ірини Ромалійської, з 24 лютого по 26 лютого 2022 року ДБР знищило таємні матеріали 140 кримінальних справ, а також матеріали щодо близько 500 негласних слідчих дій.

Серед них — «вугільна справа» Віктора Медведчука, за якою його звинувачують у державній зраді і сприянні тероризму. Крім цього, як вдалося з'ясувати Ірині Ромалійській, були знищені матеріали наступних кримінальних справ: про «Харківські угоди»; про доведення української армії до зубожіння; про участь ексглави СБУ Олександра Якименка у розгоні Майдану у 2014 році; про неякісні військові катери, вироблені на заводі «Кузня на Рибальському» на замовлення Міноборони; про призначення першого заступника голови СЗРУ Сергія Семочка; про проходження військових кораблів України через Керченську протоку у 2018 році.

За словами Ірини Ромалійської, знищення матеріалів може негативно позначитися на розслідуванні цих кримінальних справ і подальшому скеруванні їх до суду. Однак однозначної відповіді експертів щодо цього журналістка не отримала.

Один із двох експертів, чиї коментарі є у розслідуванні, експрокурор Сергій Горбатюк вважає, що знищення матеріалів кримінальних справ може суттєво ускладнити їх розгляд, але точніше про це скажуть прокурори і слідчі у справах. «Однак це не означає, що на цих кримінальних справах можна ставити хрест», — сказав Горбатюк.

Віталій Титич, адвокат родичів Небесної сотні, сказав, що все залежить від мети тих, хто знищував матеріали. «Якщо вони хотіли унеможливити розгляд кримінальних справ, то тут працювали фахівці», — вважає експерт.

Із питаннями про те, навіщо знищували ці матеріали у перші години та дні повномасштабного вторгнення Росії та як це вплине на розслідування справ, Ірина Ромалійська звернулася й до директора ДБР Олексія Сухачова. У Державному бюро сказали, що відповіді на свої питання журналістка має чекати протягом 20 робочих днів.

8 липня на сайті ДБР було опублікувано заяву, в якій зокрема сказано: повідомлення ЗМІ про те, що на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну у ДБР нібито знищили низку резонансних кримінальних проваджень «не відповідають дійсності та носять відверто маніпулятивний характер».

Теги по теме
российская агрессия ГБР
Источник материала
Поделиться сюжетом