«Главком» заявляє, що вважатиме будь-які гласні чи негласні дії ДБР стосовно редакції тиском на ЗМІ
«Главком» заявляє, що вважатиме будь-які гласні чи негласні дії ДБР стосовно редакції тиском на ЗМІ

«Главком» заявляє, що вважатиме будь-які гласні чи негласні дії ДБР стосовно редакції тиском на ЗМІ

В інформагентстві відреагували на повідомлення Держбюро розслідувань щодо публікацій медіа про знищені ДБР на початку війни матеріали кримінальних справ.

Команда «Главкому» опублікувала номери справ, матеріали яких були знищені ДБР. Редакція заявила, що будь-які гласні чи негласні дії ДБР стосовно працівників «Главкома» вважатиме тиском на ЗМІ. Про це йдеться у спільній заяві журналістів, опублікованій на сайті «Главком»

«Скандал із утилізацію резонансних справ отримав несподіваний поворот. Розслідування «Главкома», «Радіо Свобода» та «Настоящего времени» стали підставою для внутрішньої перевірки в Державному бюро розслідувань», — зазначає команда «Главкому». 

Як наголошується у тексті, після публікацій матеріалів журналістами у Державному бюро заявили, що відкидають будь-яку інформацію про знищення документів, називаючи її маніпуляцією журналістів. Більше того, Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження «за фактом втручання у роботу правоохоронного органу». Замість провадження щодо правомірності чи неправомірності знищення матеріалів досудового слідства та можливу відповідальність за це людей, які приймали рішення, наголошується на втручанні ЗМІ в роботу ДБР, зазначається у зверненні. «За такої постановки питання є всі підстави вважати, що журналісти, які займалися цим розслідування, також можуть стати об‘єктом «уваги» ДБР. Хоча речниця відомства Тетяна Сап‘ян це наразі спростовує. І каже, що стосовно журналістів ніяких слідчих дій не застосовутимуть. Принаймні, зараз», — йдеться в заяві «Главкому».

«"Главком" готовий сам надати усю наявну інформацію щодо тих справ, матеріали яких були знищені, — наголошують журналісти — Щоб допомогти ДБР встановити істину: чи була така необхідність це робити, а також чи існують негативні наслідки від такого рішення? Але це, хочемо наголосити, виключно уся інформація, якою ми володіємо. Тому вважатимемо будь-які гласні чи негласні дії ДБР стосовно працівників «Главкома» тиском на ЗМІ».

Також журналісти опублікували номери знищених справ. 

Нагадаємо, після публікації у медіа інформації про те, що працівники Бюро знищили частину матеріалів резонансних справ у лютому 2022-го, на початку повномасштабної агресії РФ, ДБР порушило кримінальне провадження за фактом «втручання у роботу правоохоронного органу».

При цьому у Державному бюро заявили, що під час російської військової агресії проти України «деякі діячі займаються розхитуванням ситуації в країні та розповсюджують недостовірну інформацію щодо роботи правоохоронної системи держави». 

У Бюро наполягають, що всі звинувачення Бюро у безпідставному знищенні важливих матеріалів не відповідають дійсності.

«Мета таких повідомлень – дискредитувати Бюро в умовах воєнного часу та розбалансувати усю правоохоронну систему, а також вивести з-під відповідальності окремих чиновників та високопосадовців, що вчинили незаконні дії чи бездіяльність».

ДБР закликало журналістів «не вестися на інформаційні маніпуляції діячів, не поширювати неперевірену та маніпулятивну інформацію» та «не створювати хайп на війні».

7 липня телеканал «Настоящее время» (спільний проєкт «Радіо Свобода» та «Голосу Америки») з посиланням на джерела повідомив, що співробітники ДБР у перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну знищили матеріали резонансних справ. Серед них — матеріали щодо «вугільної справи» Віктора Медведчука, матеріали про «Харківські угоди»; матеріали про доведення української армії до зубожіння; матеріали про участь ексглави СБУ Олександра Якименка у розгоні Майдану у 2014 році; матеріали про неякісні військові катери, вироблені на заводі «Кузня на Рибальському» на замовлення Міноборони; матеріали про призначення першого заступника голови СЗРУ Сергія Семочка; матеріали про проходження військових кораблів України через Керченську протоку у 2018 році.

Офіс генпрокурора України у відповідь на запит видання «Настоящее время» підтвердив, що працівники ДБР знищили секретну інформацію без погодження з ними.

Теги по теме
российская агрессия ГБР
Источник материала
Поделиться сюжетом