Ліні Костенко вручили найвищу нагороду Франції — Орден Почесного легіону
Ліні Костенко вручили найвищу нагороду Франції — Орден Почесного легіону

Ліні Костенко вручили найвищу нагороду Франції — Орден Почесного легіону

Ліні Костенко вручили найвищу нагороду Франції — Орден Почесного легіону - Фото 1
Ліні Костенко вручили найвищу нагороду Франції — Орден Почесного легіону - Фото 2
Поетеса зізналася, що для неї це повна несподіванка, оскільки її творчість належить до «всесвітньо невідомої літератури».
Ліні Костенко вручили найвищу нагороду Франції — Орден Почесного легіону - Фото 3
Ліні Костенко вручили найвищу нагороду Франції — Орден Почесного легіону - Фото 4
Ліні Костенко вручили найвищу нагороду Франції — Орден Почесного легіону

Посол Франції Етьєн де Понсен вручив українській поетесі Ліні Костенко Орден Почесного легіону. Про це повідомляє «Укрінформ».

Урочиста церемонія нагородження відбулась у посольстві Франції в Україні у четвер, 14 липня,

«Для мене велика честь вручити Орден Почесного легіону видатній українській поетесі та письменниці Ліні Костенко 14 липня, у день нашого Національного свята. Коли я зробив офіційну пропозицію президентові Республіки представити пані Ліну Костенко до високої нагороди, я не міг собі уявити, що це нагородження відбудеться під час війни. Але у контексті російської агресії, жертвою якої стала Україна, вручення цієї нагороди стає ще вагомішим», — сказав посол Франції.

Звертаючись до Ліни Костенко, він сказав, що її життявий шлях позначений «рішучістю, сміливістю і прагненням свободи». «Ваша громадянська активність завжди була однією з ваших визначальних рис поруч з вашим величезним талантом поетеси та письменниці, але саме вашу мужність, вашу рішучість і громадянську позицію ми хочемо сьогодні відзначити», — наголосив дипломат.

Ліна Костенко сказала, що нагородження Орденом Почесного легіону стало для неї абсолютною несподіванкою, оскільки, за її словами, вона належить до «всесвітньо невідомої літератури». «Орден Почесного легіону — це лицарський орден і отримати його — це велика честь... Я відмовляюсь від усіх звань і політичної біжутерії, але цей орден приймаю з великою вдячністю і присвячую його нашим воїнам, бо то є наш найпочесніший Легіон», — сказала поетеса.

З вітальними словами до Ліни Костенко звернувся міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, міський голова Віталій Кличко.

«Пишаюся тим, що маємо честь жити з Вами в один час»,зазначив міністр у своєму дописі.

«Для мене Ліна Василівна — уособлення духу і гідності українського народу. Людина, яка ніколи не ламалася під часи і обставини, не зраджувала свої принципи. Її творчість надихала і надихає українців боротися за свободу і ніколи не опускати рук. Це дуже важливо!», — підкреслив Віталій Кличко.

З-поміж українців цієї відзнаки, зокрема, були удостоєні президент Українського католицького університету Борис Гудзяк, український філософ Мирослав Попович, перший міністр закордонних справ незалежної України Анатолій Зленко та інші.

Фото з телеграм-каналу Віталія Кличка

Теги по теме
Франция
Источник материала
loader
loader