Коронавірус атакує із новою силою: фіксують лише важкі перебіги, тож до поліклінік потягнулись люди на вакцинацію
Коронавірус атакує із новою силою: фіксують лише важкі перебіги, тож до поліклінік потягнулись люди на вакцинацію

Коронавірус атакує із новою силою: фіксують лише важкі перебіги, тож до поліклінік потягнулись люди на вакцинацію

Минулого тижня в Україні зафіксували майже вполовину більше нових випадків інфікування коронавірусом, ніж позаминулого. При цьому реєструють переважно пацієнтів із тяжким перебігом захворювання.

Найпевніше, це вже початок осінньої хвилі захворювання на коронавірус. До того ж на Буковині вже офіційно зареєстрували 5 випадків інфікування новим підвидом штаму Омікрон, йдеться в ТСН.19.30.

У коридорі поліклініки тільки й розмов про наближення нової хвилі «ковіду» серед киян, які прийшли вакцинуватися. «Нікуди не дівся. І я думаю, що у вересні буде більше захворюваності, буде більша черга, щоб зробити, то ми вирішили так, завчасно це все», - кажуть люди в черзі.

Світлана з чоловіком другою дозою щепилися майже рік тому. Нині прийшли по третю, або як її ще називають - першу бустерну.

Освітяни готуються до початку навчального року, для них вакцинація обов'язкова.

У київській поліклініці вакцинувати українців проти «ковіду» не припиняли ні на день. «Навіть 24 і 25 лютого в нас були пацієнти, які вакцинувалися від коронавірусної інфекції, і продовжують вакцинуватися. Можна сказати навіть, що останні кілька тижнів навіть є трошки підвищення рівня вакцинації», - каже заступниця директора Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Катерина Поштарук

Водночас тут стало й більше хворих на «ковід». Українці масово мігрують з Європи, а там уже кілька тижнів поспіль серйозно зростає захворюваність. Це вже початок нової хвилі. В Україні показники не такі критичні, але, наприклад, минулого тижня в нас зафіксували вполовину більше випадків ніж попереднього - близько 2 тисяч. Утім, це не означає, що українці не хворіють. Майже всіх, у кого підтверджений "ковід", доводиться шпиталізувати.

«Ми виявляємо лише важкі, або середні випадки перебігу. Легкі випадки в більшості проходять без постановки діагнозу, тобто людина переносить усе на ногах», - переконує епідеміолог Ігор Кузін.  

Тим часом коронавірус продовжує мутувати. Знайомі нам Дельту та Омікрон - у Європі вже витіснив підтип останнього. В Україні офіційно зареєстровані 5 випадків - і всі на Буковині. Не має особливого клінічного перебігу, може викликати тяжкий перебіг у невакцинованих. Але водночас він здатний уникати імунної відповіді організму. Це означає, що навіть вакцинована людина може захворіти в легкій формі. І цей відсоток вищий ніж було з іншими штамами.

Тож українців закликають вакцинуватися. В усьому світі визнали - це єдиний ефективний спосіб протидії коронавірусу. Минулого тижня в Україні дозволили колоти вже другий бустер. Поки лише людям старшим за 60 років і тим, хто має важкі супутні захворювання. Бо в них імунна відповідь із часом стає слабшою. Для цього використовують м-РНК вакцину "Пфайзер". Від рівня вакцинації напряму залежить те, чи прийде до України нова хвиля. А відтак і те, чи доведеться знову запроваджувати дотримання карантинних норм.

«Нам би дуже не хотілося повертати, бо ми розуміємо і певні безпекові питання, і те, що неможливо в повній мірі дотримуватися протиепідемічних обмежень, коли є пряма загроза життю. Але ми розуміємо, що відсутність карантинних обмежень може призвести до ще більшого навантаження на систему охорони здоров'я», - додає Кузін.

Поки що міркують лише щодо шкіл та місць розміщення внутрішньо переміщених осіб. Бо без маскового режиму вони можуть перетворитися на потенційні зони ризику для всіх, хто там перебуває.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны