Росія поширює нові теорії змови про відповідальність Заходу у продовольчій кризі
Росія поширює нові теорії змови про відповідальність Заходу у продовольчій кризі

Росія поширює нові теорії змови про відповідальність Заходу у продовольчій кризі

Конспірологи звинувачують ЄС та США в намаганні використати зміни клімату як привід для захоплення контролю над сільськогосподарською галуззю.

В мережі набирає обертів нова теорія змови, згідно з якою західні країни намагаються спровокувати масовий голод і спонукати до покори інші країни шляхом обмеження та накопичення світових запасів їжі. Про це повідомляє The New York Times.

Прихильники цієї теорії вважають, що нові екологічні норми сільгоспвиробництва в Європі — це наслідок спроб ліберальних політиків використовувати зміну клімату як привід для того, щоб взяти під контроль сільське господарство. Через призму цієї теорії, наприклад, трактується ініціатива уряду Нідерландів скоротити викиди парникових газів у тваринництві, проти чого протестують місцеві виробники.

Експерти з дезінформації сходяться на думці, що за поширенням цієї брехні стоїть Росія. Таким чином Кремль намагається усунути свою відповідальність за порушення світового постачання продовольства через вторгнення в Україну. За їхніми словами, російська пропаганда проникла в чати правих соціальних мереж і іноді в основні консервативні ЗМІ, такі як програма Fox News Такера Карлсона.

Експерти попереджають, що ці теорії змови знайдуть більш сприйнятливу аудиторію, оскільки вторгнення Росії продовжує тиснути на світові ринки продовольства та енергії та, як очікується, утримує ціни на високому рівні протягом зими. Окрім того, наслідки поширення такої брехні можуть бути радикальнішими, ніж деякі з найпопулярніших теорій змови на кшталт токсичних вакцин чи шахрайства на виборах.

«Коли справа доходить до їжі, стає питанням вибору, хто буде жити, а хто помре. І загроза політичного насильства стає цілком виправданою у свідомості окремих людей», — вважає Джоел Фінкельштейн, співзасновник Network Contagion Research Institute, дослідницького інституту, який відстежує ненависть і екстремізм у соціальних мережах.

Протягом усього літа Інститут фіксував сплеск екстремістської активності, пов’язаної з протестами в Нідерландах, у Twitter, Telegram і 4chan, дошці оголошень, на якій теорії змови поширюються практично безконтрольно. У доповіді інститут зазначив, що багато людей, які поширюють неправдиві повідомлення про навмисні маніпуляції з постачанням їжі, були прихильниками QAnon, маргінального руху, який вважає, що світом керує кабала торговців дітьми.

У публікації, наведеній у звіті, один із прихильників QAnon, який має понад 250 000 підписників у Telegram, написав: «Ніколи не вірте жодної миті, що чогось бракує: харчування, води, олії. Вони створюють і виробляють цей дефіцит».

Лія Брей, виконувачка обов’язків координатора Global Engagement Center, відділу Державного департаменту, який відстежує дезінформацію, сказала, що як у мирний, так і зараз у воєнний час Росія використовує «інформаційні маніпуляції як зброю для досягнення бажаних політичних цілей».

Ці зусилля, як йдеться в останньому звіті центру, поки що були зосереджені на Близькому Сході та в Африці, де нестача продовольства відчувалася найбільш гостро. Але Лія Брей вважає, що Росія буде маніпулювати подібними емоціями цієї зими, коли енергетична незахищеність майже напевно посилиться і розширить географію своєї дезінформації. «Росія збирається використовувати цю тактику ширше, щоб підірвати єдність Заходу», – застерегла вона.

Раніше «MediaSapiens» повідомляв, що прихильники теорій змови в Twitter зосередилися на Україні.

Фото: The New York Times

Теги по теме
война кризис
Источник материала
Поделиться сюжетом