У Харкові протестують проти закупівель у соратників Медведчука
У Харкові протестують проти закупівель у соратників Медведчука

У Харкові протестують проти закупівель у соратників Медведчука

Управляє "Х'ЮМАН" Юрій Назаров, чоловік старшої доньки екс-голови ОПЗЖ Ярослави Бойко / фото УНІАН

Батьки харківських школярів готують звернення до мера Ігоря Терехова. Містяни проти, щоб діти вчилися на російському програмному забезпеченні, яке просуває сім'я Юрія Бойка.

Про це повідомляє телеграм-канал "Харків зараз: Новини".

Зазначається, що Харків цього року проводитиме навчання школярів дистанційно. Але для організації навчального процесу в форматі онлайн важливо забезпечити школи системами менеджменту навчального процесу. Є ризик, що місто може закупити для шкіл систему HUMAN. За інформацією батьків, її зараз активно проштовхують за спиною міської влади. Власник системи - ТОВ" Х'ЮМАН " (ЄДРПОУ 42027611), яка належить родині Юрія Бойка, соратника Віктора Медведчука.

Відео дня

Управляє "Х'ЮМАН" Юрій Назаров, чоловік старшої доньки екс-голови ОПЗЖ Ярослави Бойко. Назаров обіймав посаду директора Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА. Разом із Ярославою вони активно просували свою систему на конференціях "Київ Смарт Сіті". 

За даними телеграм-каналу, завдяки зв'язкам Назарова HUMAN вдалося продати Києву, де спочатку на зв'язок розробників із РФ не звернули уваги. 20 серпня 2019 року було проведено договірний тендер на закупівлю "Системи менеджменту навчального процесу закладів загальної середньої освіти" від імені КП ГІОЦ на суму 3,7 млн грн.

У торгах взяли участь всього дві компанії. Перша - ТОВ "ЕВОЛЮШН ГРУП "(перейменована в ТОВ "Х'ЮМАН"), друга - ТОВ "ТРАСТ АС", підставна юрособа, яка не має ніякого відношення до розробки програмного забезпечення, стверджується в повідомленні тг-каналу "Харків зараз: Новини". "Судячи з історії, друга компанія використовується виключно в ролі "конкурента" на договірних торгах", - пише тг-канал. 

Відзначається, що в своїй тендерній пропозиції ТОВ "ТРАСТ АС" представило кваліфікаційні документи про виконання аналогічного договору для пов'язаного ТОВ "ТРАСТЕД ЕДВАЙЗЕРС ГЛОБАЛ", не маючи ні досвіду роботи з освітнім ПЗ, ні самого освітнього ПЗ, яке закуповується в рамках даного тендеру. Але заявка на участь у тендері була схвалена. 

8 липня 2020 року в Києві проводився ще один тендер на суму 6 млн грн, в якому прямо вказується предмет закупівлі - "Система менеджменту навчального процесу закладів загальної середньої освіти (EMS – educational management system) HUMAN". Переможцем також стає ТОВ "Х'ЮМАН".

Тг-канал повідомляє, що фіктивною київською закупівлею HUMAN, організованою зятем Бойка, вже займаються НАБУ і СБУ. Так як мова йде не тільки про корупцію, а й про передачу інформації російським спецслужбам. 15 червня цього року СБУ заблокувала роботу однієї з київських IT-компаній Юрія Назарова. Правоохоронці встановили, що пов'язані з Назаровим розробники забезпечують програмним забезпеченням окупаційні адміністрації на сході країни. "Самому Юрію Назарову поки вдається піти від відповідальності, так як напередодні війни він разом із Ярославою Бойко спішно виїхав до США. Назаров також створив ботоферми і керував ними для просування в соцмережах партії свого тестя Юрія Бойка", - пише тг-канал "Харків зараз: Новини".

"Ситуація з корупційною закупівлею могла б повторитися і в Харкові, якби пильні батьки не підняли скандал. Харків'яни впевнені, що реакція мера Ігоря Терехова на цю ситуацію буде однозначною і жорсткою", - сказано в повідомленні. 

Источник материала
Поделиться сюжетом