Китай будує найпотужніший у світі імпульсний магніт
Китай будує найпотужніший у світі імпульсний магніт

Китай будує найпотужніший у світі імпульсний магніт

Будівництво об’єкта з імпульсним магнітним полем в Ухані розпочалося цього тижня. Об’єкт може допомогти дослідникам у розробці нових напівпровідників, телекомунікацій 6G та життєво важливих ліків. Модернізована установка з сильним імпульсним магнітним полем у Хуачжунському університеті науки й технологій вироблятиме коротке, але надзвичайно сильне магнітне поле силою 110 тесла, що більш ніж у два мільйони разів сильніше, ніж у Землі.

Поточний рекорд 100 тесла для імпульсного магнітного поля встановлено в Лос-Аламоській національній лабораторії в американському штаті Нью-Мексико. Найсильніше імпульсне магнітне поле, яке Китай може генерувати зараз, становить 70 тесла.

Китай вже є рекордсменом найсильнішого стійкого магнітного поля, коли-небудь створеного на Землі людьми. Лабораторія сильного магнітного поля Китайської академії наук у Хефеї, провінція Аньхой, заявила у серпні, що створила стабільне магнітне поле силою 45,22 Тесла для досліджень, які потребують тривалих періодів роботи.

За повідомленням Science and Technology Daily, будівництво нового китайського об’єкта займе п’ять років і вимагатиме близько 276 мільйонів доларів. Згідно з офіційною газетою Міністерства науки й технологій, потенційні користувачі вже вишикувалися в чергу для проведення експериментів з новим імпульсним магнітом.

Серед них інженери, які працюють над секретними «потужними електромагнітними проєктами», вчені, які розробляють нові надпровідники та напівпровідники, дослідники, які займаються технологіями зв’язку наступного покоління 6G, та науковці, які сподіваються розкрити секрети біології людини.

Імпульсне магнітне поле призначене для того, щоб вчені могли спостерігати за матеріальними структурами, поведінкою субатомних частинок та життєвими процесами в екстремальних умовах. Експерти кажуть, що такі наукові спостереження були б неможливими у звичайних умовах.

Використовуючи найсильніше в історії імпульсне магнітне поле, вчені сподіваються зробити прорив у різних галузях досліджень, починаючи від комп’ютерних чіпів на основі вуглецю та технологій невидимості й закінчуючи потужною мікрохвильовою зброєю та новими ліками, що рятують життя.

Будівництво нового магніту буде складним та ризикованим. Відповідно до звіту, робітники повинні будуть обмотати магніт тонким металевим дротом у захисних костюмах протягом кількох годин у замкнутому просторі, наповненому отруйним газом. Проведення магнітних експериментів також може бути небезпечним. У 2018 році дослідницька група в Японії на короткий час створила найсильніше кероване магнітне поле в історії. Але під час експерименту магніт був зруйнований. Джерело

Источник материала
Поделиться сюжетом