Деякі люди старше 80 років мають унікальний набір нейронів
Деякі люди старше 80 років мають унікальний набір нейронів

Деякі люди старше 80 років мають унікальний набір нейронів

Американські дослідники з’ясували, що в мозку у людей старше 80 років, які зберегли «ясність розуму», є унікальний набір нейронів, який «захищає» від хвороби Альцгеймера. Результати дослідження опубліковані в журналі The Journal of Neuroscience.

Команда вчених з північно-західного університету ім. Файнберга, Чикаго, США, виявила, що в мозку літніх людей, які переступили 80 років і зберегли ясність мислення, присутній унікальний набір нейронів, що відповідають за пам’ять. Знаходяться вони в області, відомої як енторінальна кора, і можуть бути ключем до запобігання хвороби Альцгеймера.

“Ми помітили, що у деяких людей старшого віку нейрони більші, ніж у їх більш молодих однолітків. Це може означати, що великі нервові клітини були присутні з народження і структурно зберігалися протягом усього життя”, – говорить провідний автор дослідження Тамар Гефен, доцент кафедри психіатрії та поведінкових наук.

Нове дослідження показало, що ці великі нейрони, названі SuperAger, не містять Тау-білків, які зазвичай сплітаються в бляшки, що руйнують клітини головного мозку і є відмітною ознакою недоумства. З причин, які залишаються невідомими, клітини енторінальної кори особливо вразливі на ранніх стадіях хвороби Альцгеймера.

“У дослідженні ми показуємо, що при хворобі Альцгеймера характерним маркером захворювання є зморщування (атрофія) нейронів в енторинальній корі», — говорить Гефен. “Ми підозрюємо, що цей процес є функцією утворення клубків тау в уражених клітинах, що призводить до погіршення пам’яті в літньому віці», — продовжує дослідник.

Доктор Гефен також планує вивчити і інші вузли в ланцюзі пам’яті мозку, щоб краще зрозуміти поширення хвороби Альцгеймера і стійкість до неї.

“Ми очікуємо, що наше дослідження стане більш ефективним завдяки розширенню ініціативи SuperAging Initiative на 20 мільйонів доларів, яка в цей час реєструє п’ять дослідницьких центрів у США та Канаді», — говорить Емілі Рогальскі, заступник директора Центру когнітивної неврології та хвороби Альцгеймера Месулама

Источник материала
Поделиться сюжетом