Тушонка – один із основних продуктів, який може багатьом українцям допомогти вижити цієї зими. До того ж, це просто смачно та поживно. Однак при неправильному зберіганні вона може перетворитися з корисного продукту на смертельну небезпеку. Тому обов'язково потрібно знати термін зберігання тушонки, а також, в якій тарі і де її краще тримати.
Фахівці у сфері харчових технологій дали кілька порад, як краще та довше зберегти цей продукт, щоби він не зіпсувався.
Термін зберігання тушонки
Якщо продукт приготовлений за всіма правилами консервації з якісної сировини та з дотриманням промислових технологій, він може зберігатися від 2 до 10 років. Але навіть домашню тушонку, приготовану з дотриманням усіх правил, можна легко зберігати до року.
Але при цьому відкрита тушонка не зберігається більше 2-3 діб, та й то в холодильнику з дотриманням умов зберігання. А ось поза холодильником її краще вжити протягом 6 годин з того моменту, як її відкрили.
Умови зберігання
Герметично закупорену банку з тушонкою зберігати в холодильнику немає сенсу. Це не збільшить термін її придатності. Однак і в теплому приміщенні її тримати також не варто. Тому оптимальним варіантом було би поставити її на зберігання у прохолодне місце з невеликою плюсовою температурою. Наприклад, у льох або підвал.
А ось відкриті банки потрібно зберігати у холодильнику. При цьому термін їхнього зберігання у звичайній холодильній шафі становить не більше 2-3 діб. За цей час тушонку треба вжити. Однак навіть у холодильнику не можна зберігати відкриту тушонку у металевій консервній банці. Її потрібно перекласти у скляну банку та накрити зверху пластиковою кришкою.
Якщо ви бажаєте, щоби відкрита тушонка збереглася довше, її потрібно помістити в морозильну камеру. Там вона може зберігатись до 60 днів.
Правила зберігання тушонки у морозилці
Тушонку не можна зберігати в морозилці:
- у металевій тарі;
- у скляній тарі;
- у харчовій плівці.
Але при цьому тушонку можна заморожувати:
- у вакуумному пакеті;
- у поліетиленовому мішку;
- у пластиковому контейнері.
Що стосується зберігання відкритої банки при кімнатній температурі, то, як уже було сказано, більше 6 годин її зберігати так не можна. Втім, якщо тушонка приготована зі свіжого м'яса з дотриманням рецепту та всіх правил приготування, то за 6 годин цей смачний продукт "випарується" з півлітрової баночки, в якій її зазвичай готують.