11 історій українських науковиць до Всесвітнього дня науки: від лікування генетичних хвороб до створення дронів
11 історій українських науковиць до Всесвітнього дня науки: від лікування генетичних хвороб до створення дронів

11 історій українських науковиць до Всесвітнього дня науки: від лікування генетичних хвороб до створення дронів

До дня науки створили платформу про українських жінок у науці.

Сьогодні відзначають Всесвітній день науки, мета якого — підвищити рівень поінформованості суспільства щодо користі науки. До цього дня організація Inscience створила 11 історій від українських жінок в науці про те, як змінилась їхня робота під час повномасштабного російського вторгнення, плани на післявоєнне відновлення України та чому необхідно підтримувати вчених у їхніх дослідженнях.

Мета проєкту — зробити науковиць видимими для суспільства, показати їх як рольові моделі для молоді та мотивувати дівчат будувати кар’єру у STEM-спеціальностях.

«Сьогодні кожен та кожна робить все можливе, аби наблизити перемогу України. Попри скорочення фінансування наукової сфери, зупинення частини проєктів та фізичного руйнування дослідницьких інституцій — українські вчені продовжують свою роботу. Зокрема, згідно з опитуванням Ukrainian Science Reload, понад 70% налаштовані працювати на відбудову й підвищення обороноздатності України», — пояснюють ініціатори свою ідею.

Після повномасштабного російського вторгнення організація INSCIENCE почала збирати історії українських жінок в науці, які зараз працюють по всьому світу та займаються дослідженнями, які роблять життя людей кращим.

Підсумком цієї роботи стала платформа «Науковиці» — дванадцять історій та два документальних відео про українських жінок у науці під час повномасштабного російського вторгнення.

«Героїні проєкту вивчають захворювання головного мозку та далекі галактики, створюють ботанічні дрони та реабілітаційні центри для тварин. Їхні дослідження допоможуть краще зрозуміти кліматичні зміни та наслідки російської-української війни для Чорного моря, а також будуть корисними у розробці ліків проти різних хвороб», — ідеться в анонсі проєкту.

Захопливі історії наших вчених — шукайте на сайті. Читайте та діліться зі своїми близькими та друзями — щоб про українських науковиць дізнався весь світ.

Проєкт «Науковиці» реалізується громадською організацією Inscience у рамках програми «ЄС за гендерну рівність: разом проти гендерних стереотипів та гендерно зумовленого насильства», що фінансується Європейським Союзом та реалізується спільно структурою ООН Жінки та ЮНФПА.

Inscience — це організація, яка займається популяризацією науки та підвищенням її цінності для суспільства, бізнесу та держави через науково-популярні проєкти. Ми робимо українських вчених та лікарів видимими та сприяємо розвитку критичного мислення через просування наукового підходу до пізнання світу.

Цей анонс було створено за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст – відповідальність структури «ООН Жінки» та ЮНФПА, та не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Теги по теме
Образование наука
Источник материала
Поделиться сюжетом