У «Довженко-Центрі» пройшла акція протесту проти реорганізації установи
У «Довженко-Центрі» пройшла акція протесту проти реорганізації установи

У «Довженко-Центрі» пройшла акція протесту проти реорганізації установи

Під час заходу біля будівлі Центру з'явились правоохоронці через повідомлення про мінування авто, яке припарковане біля центрального корпусу. Поліція відтіснила людей та огородила територію червоною стрічкою.

У суботу, 12 листопада, під будівлею «Довженко-Центру» відбулась акція протесту «Двіж волевиявлення» через незгоду з реорганізацією центру та призначенням нового керівництва установи.

Про це повідомляє Суспільне. На заході кожен охочий міг висловити свою думку у «вільний мікрофон».   Також відбувся показ документального фільму «Прощавай, кіно!» режисера Ізраїля Гольдштейна.

«Держкіно не залишає "Довженко-центру" інших інструментів взаємодії, ніж такі протестні акції. Акції зараз заборонені, тому — це такий гібридний формат. Має пройти кінопоказ. Люди мають нагоду висловити свою незгоду з діяльністю Держкіно. Те в якому стані зараз "Довженко-центр" — це сумно», — сказав керівник архіву «Довженко-Центру» Олександр Телюк.

Фото: Суспільне

За словами комунікаційниці центру Марії Глазунової, у соцмережах багато людей висловлюють стурбованість подальшою долею «Довженко-Центру».

«Вони питають, що роботи і просять нас організувати акцію протесту. Було вирішено провести цю акцію у стінах "Довженко-центру". Це є мистецький спротив. Ми назвали цю подію "Двіж волевиявлення". Люди хочуть заявити про свою рішучу незгоду з діями "Держкіно», — розповіла Глазунова.

Паралельно під час акції збирали кошти на зимове спорядження для Групи Адама – підрозділу аеророзвідки, зібраного з кінематографістів об’єднання «Вавилон’13».

Під час заходу у Києві пролунала повітряна тривога, тож люди вийшли на вулицю та спуститись у метро, яке знаходиться поруч.

Водночас біля будівлі Центру з‘явились правоохоронці через повідомлення про мінування авто, яке припарковане біля центрального корпусу. Поліція відтіснила людей та огородила територію червоною стрічкою. 

Підозріла сумка під авто Фото: Суспільне

2 листопада Держкіно повідомило про відстороненння Олени Гончарук від виконання обов'язків в.о. генерального директора «Довженко-Центру» за результатами аудиту. Вона залишається на посаді керівниці Музею кіно «Довженко-Центру».

Також Держкіно оголосило про призначення Юлії Каждан новою в.о. гендиректора «Довженко-Центру». За відкритими даними, вона є керівницею кінологічного центру «Ерсте Хунд», підприємства з діяльністю у сфері права «Джулія», юридичної фірми «Каждан та партнери». Її попередня діяльність не пов’язана зі сферою кіно.

Команда «Довженко-Центру» заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

5 листопада Держкіно оголосило новий конкурс на посаду генерального директора «Довженко-Центру». До того часу обов’язки керівника виконуватиме «професійний кризовий менеджер, який має усунути недоліки, виявлені під час перевірки».

8 листопада новопризначена в.о. гендиректора Юлія Каждан вперше зустрілася з командою «Довженко-Центру» на порозі біля входу до офісу. Однак всередину будівлі співробітники її не пустили.

10 та 11 листопада правоохоронці провели обшуки у приміщенні «Довженко-Центру». У центрі заявили, що формальним приводом для обшуків є пошук зв'язків колишнього гендиректора Центру Івана Козленка із фірмою-забудовником, що працює на ділянці поруч із будівлею установи. Також у «Довженко-Центрі» заявили, що СБУ під час обшуків вилучила печатку установи.

На запит «Детектора медіа» в СБУ повідомили, що обшуки пройшли за справою про зловживання владою одним із колишніх керівників установи.Зокрема, одному із колишніх посадовців Центру готується повідомлення про підозру у зловживанні владою або службовим становищем.

  • Читайте також: Діячі культури засудили «спецоперацію» проти Довженко-Центру

28 жовтня «Довженко-Центр» повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. Центр раніше звинуватив Держкіно в спробі його ліквідувати, однак Держкіно це заперечує.

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це  назвали фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центру» і що йдеться лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Однак громадська рада при Держкіно вимагає відкликати рішення про реорганізацію «Довженко-Центру».

26 серпня комітет гуманітарної та інформполітики рекомендував скасувати наказ Держкіно щодо «Довженко-Центру».

Фото: «Довженко-Центр»/Telegram

Теги по теме
Кино украинское кино кинопроизводство
Источник материала
Поделиться сюжетом