Британія відмовляється від китайських камер спостереження на урядових об’єктах
Британія відмовляється від китайських камер спостереження на урядових об’єктах

Британія відмовляється від китайських камер спостереження на урядових об’єктах

У четвер британський уряд наказав своїм департаментам припинити встановлення камер спостереження, пов’язаних із Китаєм, посилаючись на ризики для безпеки.

Рішення було прийняте після перегляду «поточних і майбутніх можливих ризиків для безпеки, пов’язаних із встановленням систем візуального спостереження на території уряду», – заявив міністр кабінету міністрів Олівер Доуден у письмовій заяві до парламенту.

«В результаті дослідження було зроблено висновок, що у світлі загрози для Великої Британії та збільшення можливостей і зв’язку цих систем, потрібні додаткові засоби контролю», – сказав Доуден.

Британська директива поширюється на камери, виготовлені компаніями, які підпадають під дію китайського законодавства про безпеку, і містить вказівки для департаментів щодо відключення таких пристроїв від основних комп’ютерних мереж і розгляду питання про їх повне видалення.

Кілька місяців тому десятки законодавців закликали заборонити продаж і використання камер безпеки виробництва Hikvision і Dahua, двох частково державних китайських фірм, через побоювання щодо конфіденційності та занепокоєння щодо того, що продукти цих компаній пов’язані з порушеннями прав людини в Китаї.

Уряд КНР має контрольний пакет акцій Hikvision – найбільшого у світі постачальника рішень у сфері відеонагляду, а сама компанія потрапила до санкційного списку США через потенційну загрозу національній безпеці та безпосередню участь у побудові системи стеження за національними й етнічними меншинами в Китаї.

«Hikvision не може передавати дані від кінцевих користувачів третім сторонам, ми не керуємо базами даних кінцевих користувачів і не продаємо хмарне сховище у Великій Британії», – сказав представник компанії.

В липні група захисту конфіденційності Big Brother Watch заявляла, що більшість британських державних органів використовують камери спостереження Hikvision або Dahua.

У низці урядових відомств, включаючи міністерства внутрішніх справ і бізнесу, камери Hikvision використовувалися на фасадах будівель.

У заяві Доудена зазначається, що після перевірки урядом департаментам було дано вказівку припинити використання такого обладнання.

Шольц заявив, що залежність Німеччини та Європи від Китаю має знижуватися, згадавши «помилку з Росією» та її диктатором Володимиром Путіним.

Він зазначив, що Німеччина вже випробувала на собі залежність від російського газу, тому «ця помилка не повториться вдруге».

Приклад Північної Кореї.

Источник материала
Поделиться сюжетом