День Марени та Івана Милостивого 25 листопада: чому не можна відмовлятися від побачень та купувати взуття
День Марени та Івана Милостивого 25 листопада: чому не можна відмовлятися від побачень та купувати взуття

День Марени та Івана Милостивого 25 листопада: чому не можна відмовлятися від побачень та купувати взуття

У давнину 25 листопада слов'яни відзначали день Марени. За легендою, цього дня богиня зими, смерті та хвороб встановлює у світі своє холодне Царство снігів та морозів.

Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!

Підписатися

Слов'янська міфологія прямо пов'язує Марену із сезонними ритуальними обрядами, присвяченим вмиранню природи та її подальшому воскресінню.

Цього дня слов'яни обов'язково прагнули потрапити на болото, щоб показати Марені, що вони її не бояться.

Вважається, що Богиня Мара-Марена – дочка Великої Богині Лади, дружина Кощея, Богиня Смерті, Зими та тріскучих морозів. Її сестри - могутні Богині Жива і Леля, а її брати Всесильні Верховні Боги. При цьому всім у народі її називали не шанобливо - Марою одноокою.

Восени Марена проганяє літнє тепло і встановлює у світі своє холодне царство.

25 листопада, в день Богині Марени, встановлюється, як правило, холодна, дощова погода – дощ змінюється снігом, а осіння сльота замерзає під поривами холодного вітру.

Раніше у цей день закінчувався весільний тиждень. Після цього селяни розпочинали грати весілля вже наприкінці зими. Тому всі дівчата, що залишилися без пари, із заздрістю дивилися на своїх заміжніх подруг.

Цього дня обов'язково потрібно зробити якесь добре діло – воно неодмінно зарахується померлим родичам, полегшивши їхню долю на іншому світлі.

Традиційними стравами на столі цього дня були оладки, пироги з морквою та киселями.

Оладка. Фото: Patee рецепти
Оладка. Фото: Patee рецепти

До речі, саме опудало Марени спалюють на свято Івана Купали, у Русаллю Тиждень. Споруджували його з соломи, яку насаджували на жердину. Одягали Мару або в ганчір'я, або у святковий одяг, іноді навіть у білу сукню нареченої. Прикрашали стрічками, шкаралупою яєць, прикрасами із клаптиків та соломи.

Деякі одягали на опудало сорочку останньої померлої в селі людину і підв'язували поясом останньої нареченої, яка вийшла заміж. Зазвичай Марена мала жіночий вигляд, носили її селом дівчата. Люди вірили, що знищення опудалу забезпечить швидкий прихід літа, гарний урожай, збереже поселення від повеней та пожежі, захистить від моря та смерті, а дівчатам забезпечить заміжжя.

Також 25 листопада відзначатиме день Івана Милостивого. У цей день під забороною все погане та негативне. Потрібно думати про хороше, поводитися ввічливо і благочестиво. Будь-який негатив може вплинути на те, яким буде ваше життя найближчими роками. Погані думки, сварки, лайка, образи, недобрі вчинки призведуть до того, що у вашому житті з'являться серйозні проблеми.

Не можна відмовляти у милостині. Допоможіть тим, кому зараз важко та потрібна допомога. Допоможіть людині чи людям, які потрапили у складну життєву ситуацію, і тоді ви отримаєте допомогу і для себе.

Вільним дівчатам не можна проводити час у жіночій компанії. Бажано бути в такій компанії, де є чоловіки, інакше весь наступний рік не вдасться завести серйозних стосунків або вийти заміж.

Наречена весілля. Фото: Знай.ua

Якщо відкинути пропозицію руки та серця, побачення чи компліменти — до Масляної не буде стосунків.

Якщо разом з подругою ви вирішили відвідати магазин, не можна обом купувати взуття, оскільки це обіцяє невдачі в коханні.

Не можна годувати коханого гострими стравами, інакше він стане злим, буркотливим, завжди незадоволеним.

Також у цей день не можна купувати квіти для подарунка – швидко зав'януть, стосунки можуть зіпсуватись. Не можна переїжджати – до невдачі. Не можна вирушати у довгу поїздку — до проблем із фінансами та здоров'ям.

Не рекомендується переїдати і їсти дуже часто. На Івана Милостивого треба віддати перевагу легким стравам.

Нагадаємо, українцям представили три сценарії можливого "блекауту": 23 листопада було ще не найгірше.

Источник материала
Поделиться сюжетом