Скандал навколо фестивалю польсько-українських фільмів: проросійському фонду виділили мільйони
Скандал навколо фестивалю польсько-українських фільмів: проросійському фонду виділили мільйони

Скандал навколо фестивалю польсько-українських фільмів: проросійському фонду виділили мільйони

Активісти зібрали акцію протесту в Варшаві.

У Польщі спалахнув скандал навколо фестивалю польсько-українських фільмів "Ми з Вами. Ви з Нами". Польський інститут кіномистецтва виділив на нього понад 500 тис. злотих (4 млн гривень). Однак його організатором виявився фонд Wspieram, який багато років займався популяризацією російських впливів.

Група українських та польських митців обурені та зібрали 25 листопада акцію протесту в Варшаві. Про це ТСН.ua розповіла польська активістка Агата Вінська, яка відвідала акцію.

Вона пояснила, що після початку повномасштабної війни в Україні фонд Wspieram змінив профіль і організовує фестиваль українських фільмів. Українські митці, на підтримку яких посилається фонд, на це не погоджувалися.

Як розповів під час акції протесту Артем Мануйлов - друг українського актора, який проживає у Варшаві, його ім’я назвали серед тих, хто підтримує фестиваль "Ми з Вами. Ви з Нами", без його згоди.

"Організація, яка 15 років пропагувала російську культуру, організовуючи фестиваль "Спутник" і привозила сюди всяку мр**оту на кшталт Міхалкова! Я вважаю, що вони не мають ніякого етичного права зараз робити подібний фестиваль! До того ж, у внеску до Міністерства ця організація вказала осіб, українських митців, які ніби-то підтримали цю ініциативу і фестиваль! І в цьому списку опинився я!" - обурений чоловік.

Мануйлов підкреслив, що ні він, ні інші 25 артистів не підтримували організацію та її ініціативи. Вони нічого не підписували та не знають, як опинилися у списку.

"В списку опинилася одна артистка, яка померла вже більше 20 років тому!" - додав він.

Фото: Rafał Archie Roszkiewicz

Протестувальники мають дві вимоги: забрати всі приділені дотації організації Wspieram, які були призначені на фестиваль і розподілити їх на проєкти, які дійсно підуть на промоцію української культури. Вони також вимагають публічного вибачення перед кожним артистом, який опинився у списку представників української культури, які ніби то підтримують організацію Wspieram.

Нагадаємо, у Міністерстві культури України відреагували на скандальний допис Netflix про Ярослава Мудрого. Стрімінгова компанія назвала князя київського правителем "північної Росії". Міністр культури Олександр Ткаченко сподівається, що Netflix просто помилився.

Фото: Rafał Archie Roszkiewicz
Фото: Rafał Archie Roszkiewicz

Скандал з очільником Угорщини: Орбана застали у шарфі з мапою "Великої Угорщини"

Читайте також:

  • Netflix виправив скандальний допис, у якому Ярослава Мудрого назвали "правителем північної Росії"
  • Пробили дно: сербські фанати скандували кричалку про братання з росіянами перед матчем ЧС-2022
  • Чи демонтують пам'ятник Катерині ІІ в Одесі: міська рада ухвалила рішення
Источник материала
Поделиться сюжетом