В етері «Дождя» заявили, що допомагають російським військовим на фронті. В Україні відреагували, керівництво каналу вибачилось
В етері «Дождя» заявили, що допомагають російським військовим на фронті. В Україні відреагували, керівництво каналу вибачилось

В етері «Дождя» заявили, що допомагають російським військовим на фронті. В Україні відреагували, керівництво каналу вибачилось

Редакція «Дождя» запевнила, що канал не допомагає військовим, а навпаки інформує про злочини російської армії в Україні.

Ведучий російського телеканалу «Дождь» висловив в етері сподівання, що редакції вдається допомагати російській армії «обладнанням та зручностями» через жахливі умови військових РФ на фронті.

Уривок з ефіру опублікував у мережі український активіст Сергій Стерненко.

Телеведучий «Дождя» закликав людей, які мають свідчення про те, як проходить мобілізація, як мобілізовані служать на фронті, про проблеми російської армії тощо, надсилати повідомлення на пошту або телеграм-бот каналу. Він запевнив, що редакція відповідає практично всім і багато з надісланих історій опубліковує.

Після того він висловив сподівання, що редакції каналу вдалось допомогти багатьом російським військовим на фронті, зокрема в оснащенні та елементарних зручностях:

«Ми сподіваємося, що багатьом військовослужбовцям ми змогли допомогти. До прикладу, з оснащенням і з елементарними зручностями на фронті. Тому що, ті історії, які публікувалися і розповідалися рідними, чесно кажучи, наводять жах», — сказав ведучий.

 

На епізод в етері каналу вже відрегував міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

«Коли "хороші русскі" допомагають "поганим русскім" – чи може світ зрозуміти нарешті, що всі вони однакові? ТК "Дождь" забезпечує всім необхідним окупантів, яким некомфортно воювати на нашій землі», – заявив міністр, теж оприлюднивши уривок з ефіру.

Після того, як уривок з ефіру поширився мережею, головний редактор телеканалу Тихон Дзядко повідомив, що цей уривок вилучили з запису етеру та перепросив глядачів за інцидент.

«Ця фраза створює відчуття у глядача, що телеканал "Дождь" займається наданням допомоги армії РФ. У зв'язку з цим важливо зазначити таке: Телеканал "Дождь" не займався, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії — на фронті чи за його межами», – сказав Дзядко.

Він запевнив, що поштова скринька телеканалу створена «для збору особистих свідчень про злочини російської армії в Україні та порушення при проведенні злочинної та безглуздої мобілізації в Російській Федерації».

«Поширення інформації про це необхідне для усвідомлення широкою аудиторією злочинного характеру дій російського керівництва починаючи з 24 лютого 2022 року. Правду про злочинну та підлу війну повинні знати всі російські громадяни, включаючи військовослужбовців та мобілізованих», — написав Дзядко.

Відзначимо, «Дождь» — це російський телеканал, який називає себе незалежним міжнародним російськомовним мовником. У Росії офіційно перебуває в переліку «іноземних агентів».

У березні канал припинив мовлення в Росії через цензуру та блокування сайту, а згодом стало відомо, що він переїжджає до Латвії. З 18 липня телеканал «Дождь» відновив свою роботу в еміграції.

«Детектор медіа» раніше писав про те, як телеканал «Дождь» вчить своїх глядачів жаліти російських мобілізованих, дбає, аби їх краще годували, одягали і вчили вбивати українців, а по допомогу для них звертається до Міноборони Росії.

Крім того, «ліберальний» російський телеканал, який працює в еміграції, хоча на словах і не підтримує агресію проти України, свідомо чи несвідомо відтворює проросійські наративи та стає майданчиком для поширення кремлівської дезінформації.
Фото: скриншот
Теги по теме
российская агрессия
Источник материала
Поделиться сюжетом