Власники танкерів відмовляються перевозити російську нафту, - Bloomberg
Власники танкерів відмовляються перевозити російську нафту, - Bloomberg

Власники танкерів відмовляються перевозити російську нафту, - Bloomberg

На тлі введення ембарго на російську нафту, яке заплановане на 5 грудня, вартість доставки російської нафти стрімко зростає

Власники танкерів масово відмовляються перевозити російську нафту без суттєвої компенсації всіх ризиків, передає «УНІАН» із посиланням на Bloomberg.

Як йдеться в матеріалі, ставки на перевезення між Балтійським морем та Індією зросли до $15 млн, або $20 за барель, при навантаженні після 5 грудня, коли набудуть чинності нові обмеження ЄС. Раніше перевезення за цим маршрутом коштували в діапазоні $9-11 млн.

«Менша кількість доступних суден і необхідність перенаправлення російської нафти від традиційних покупців в Європі до нових покупців в Азії та на Близькому Сході також сприяють підвищенню ставок», — йдеться в матеріалі.

Як зазначається в матеріалі, оскільки високі витрати на фрахт підривають доцільність купівлі російської нафти, РФ може перейти до доставки нафти тіньовим флотом — танкерами, що належить невідомим власникам, які готові продовжувати перевалку, попри загрозу санкцій. Йдеться переважно про старі суди, багато з яких мають досвід роботи з режимами, що перебувають під санкціями, такими як Іран.

Наприкінці травня 2022 року лідери країн ЄС домовилися про запровадження заборони на експорт російської нафти.

Санкції Євросоюзу, спрямовані на заборону поставок нафти з РФ морським транспортом, мають набути чинності 5 грудня. При цьому ЄС встановив перехідний період для імпорту і транзиту російських нафтопродуктів, який завершитися в лютому 2023 року.

Читайте новини бізнесу та промисловості у Telegram-каналі UAprom

Теги по теме
санкции нефть
Источник материала
Поделиться сюжетом